Όταν ο Κόκκαλης δεν προσήλθε στη Βουλή για να ταίσει τα περιστέρια

O ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ

"Μετά από μία πενταετή επιτυχημένη πορεία στην Hellas On Line, ο 32χρονος Κωνσταντίνος Κόκκαλης αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Intracom Holdings.
O κ. Σωκράτης Κόκκαλης αποχωρεί...
από τη θέση του προέδρου της Intracom,
και αντικαθίσταται από τον Δημήτριο Κλώνη, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης καθήκοντα προέδρου ΔΣ όλων των θυγατρικών του ομίλου (Intrakat, Hellas Online, Intrasoft, Intracom Defense), αξιώματα που κατείχε ο κ. Κόκκαλης.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο 75χρονος Σωκράτης Κόκκαλης δίνει τόπο στα νιάτα καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μια εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να διευθύνεται από νέους σε ηλικία managers που αντιλαμβάνονται καλύτερα τις εξελίξεις στην αγορά."

Mε το παραπάνω κείμενο ο κουμπάρος Σταύρος Ψυχάρης πέρασε στο ΒΗΜΑ την αποχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη από την Intracom.
Πρόκειται για έναν ιστορικό αποχαιρετισμό ανάμεσα στους κουμπάρους ο οποίος βρίσκει τον ΔΟΛ σε δεινή οικονομική θέση με τον Ψυχάρη να δίνει την μάχη της επιβίωσης ενός μαγαζιού που συνταξίδεψε με το περίφημο σύστημα Κόκκαλη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Σωκράτης Κόκκαλης θα περνούσε το κατώφλι της ελληνικής βουλής-εδώ όπου τα λαίμαργα περιστέρια βρίσκουν εύκολα τροφή από τους χορηγούς περαστικούς -για να καταθέσει για το σκάνδαλο της Siemens (η γερμανική εταιρεία μοιράζονταν τις δουλειές με την Intracom).
Από την περίφημη κατάθεσή του οι διάλογοι που ακολουθούν>

-Η ερώτησή σας (σ.σ.του βουλευτή, κ.Ρήγα) είναι λίγο περίεργη. Τί θέλετε να μου πείτε; Ότι εάν ο γείτονάς σας είναι κλέφτης πάει να πει ότι επειδή μένετε στον ίδιο όροφο θα είστε και εσείς κλέφτης;

-Συγνώμη, εσείς νομίζετε ότι το λάδωμα αντιμετωπίζεται μόνο με λάδωμα; Εμείς κατορθώσαμε, παρ’ ότι σας φαίνεται περίεργο, χωρίς να λαδώνουμε, να ανταγωνιζόμαστε τη Siemens και όχι μόνο να την ανταγωνιζόμαστε.

-Εγώ εδώ δεν ήρθα να κάνω αυτοβιογραφία δική μου και να απολογηθώ.

Ο κ.Κόκκαλης επίσης, ούτε «χορηγίες» ή χρηματοδοτήσεις κομμάτων είπε ότι έκανε ποτέ.

Ρήγας (ΠΑΣΟΚ): Καθ’ όλη τη διαδρομή σας, ενισχύσατε πολιτικά κόμματα; Όχι με την έννοια του «λαδώματος». Στηρίξατε προεκλογικές εκστρατείες;

Κόκκαλης: Υπό ποίαν έννοια το εννοείτε εσείς; Οικονομικά;

Ρήγας: Οικονομικά.

Κόκκαλης: Όχι.

Ρήγας: Δηλαδή δεν έχετε ποτέ ενισχύσει. Δεν εννοώ «λαδώσει», ούτε…

Κόκκαλης: Τι σχέση έχει αυτό με τη SIEMENS που με ρωτάτε τώρα; Γιατί αυτό είναι προσωπική ερώτηση. Εγώ εδώ δεν ήρθα να κάνω αυτοβιογραφία δική μου και να απολογηθώ. Εδώ ήρθα να σας πω τι ξέρω για τη SIEMENS. Αν θέλετε να με ρωτήσετε για τη SIEMENS αν έδινε λεφτά σε πολιτικά κόμματα, δεν ξέρω.

Ρήγας: Η SIEMENS είναι προφανές ότι έδινε σε πολιτικούς. Τώρα θα δούμε αν έδινε και σε κόμματα.

Κόκκαλης: Δεν το ξέρω. Εγώ προφανές προς το παρόν δεν ξέρω. Εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Επαναλαμβάνω ότι εγώ εδώ δεν ήρθα να καταθέσω τι έχω κάνει εγώ. Εγώ εδώ ήρθα να σας βοηθήσω για όσα ξέρω για την υπόθεση της SIEMENS. Αν θέλετε να με ρωτάτε για θέματα που αφορούν τη SIEMENS ευχαρίστως, αν ξέρω κάτι, θα σας το πω. Τώρα με ρωτάτε εμένα αν εγώ στήριξα. Αυτό δεν αφορά την παρουσία μου εδώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως είναι εύλογο το ερώτημα του κυρίου συναδέλφου.

Κόκκαλης (προς Ρήγα): Μα, με ρωτάτε άλλα πράγματα. Μα, ρωτήστε με κάτι συγκεκριμένο για τη SIEMENS. Μην με ρωτάτε γενικότερα. Εσείς μπορεί να με ρωτήσετε και για την οικονομία της Ελλάδος και για ό,τι θέλετε, έτσι όπως το πάμε. Ρωτήστε με κάτι συγκεκριμένο.

Ρήγας: Κύριε Κόκκαλη, είχατε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση διαχρονικά από κυβερνήσεις, όσον αφορά αναθέσεις έργων σημαντικών στον τομέα της τηλεπικοινωνίας, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας;

Κόκκαλης: Σας παρακαλώ να με ρωτάτε για τη SIEMENS. Εσείς με ρωτάτε…

Ρήγας: Κοιτάξτε, κύριε Κόκκαλη. Δεν θα μου υποβάλετε εσείς τι θα σας ερωτώ.

Κόκκαλης: Ε, τότε δεν απαντώ.

Ρήγας: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το 1993 ο κ.Μητσοτάκης δίνει άδεια κινητής τηλεφωνίας στην PANAFON, όπου η INTRACOM είναι μέτοχος, αποκλείει τον ΟΤΕ και σας αναθέτει επίσης το ΞΥΣΤΟ; Είναι μια πράξη εύνοιας ή θεωρείτε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που συνέβη τότε;

Κόκκαλης: Τι να πω τώρα! …Μα, και πάλι επαναλαμβάνω ότι εδώ γι’ αυτό το θέμα, η SIEMENS δεν είχε καμμία σχέση με την κινητή τηλεφωνία. Με ρωτάτε εμένα πώς έγινε η διαδικασία το 1992 επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη για την ανάθεση των δύο αδειών κινητής τηλεφωνίας. Είναι κάπως άσχετο και δεν θέλω να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε.

Ενδιαφέρον είναι ότι, όταν υψώθηκαν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ρήγα-Κόκκαλη, παρενέβη, για άγνωστους λόγους, ο κ.Αναστάσιος Νεράτζης της ΝΔ και είπε: «Κύριε Πρόεδρε, αγόρευση θα κάνουμε τώρα εδώ;» Για να πάρει την απάντηση απόν τον κ.Ρήγα: «Κύριε συνάδελφε, κύριε Νεράντζη, φαντάζομαι να μην αναλάβετε τη συνηγορία του κυρίου μάρτυρα!».

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό που επαναλήφθηκε με τον βουλευτή, Δ.Παπαδημούλη.

Δημήτριος Παπαδημούλης: Κύριε μάρτυς είπατε κάποια στιγμή: «Δεν ξέρω εάν λάδωνε η Siemens, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται και παίζουν τους μεσάζοντες και πολλές φορές εμφανίζονται στο όνομα πολιτικών και λένε, δώσε μου τόσα για να γίνει η δουλειά». Και προσθέσατε: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν αυτά πηγαίνουν πραγματικά σε κόμματα, σε πολιτικά πρόσωπα. Μπορεί να μένουν και στις τσέπες αυτών που εμφανίζονται ως μεσολαβητές». Εσάς σας πλησίασαν τέτοιοι στη διάρκεια αυτής της επιχειρηματικής σας καριέρας να σας πουν: «Δώσε μία ενίσχυση. Δώσε κάτι για να διευκολυνθείς σε μία επιχειρηματική σου επιδίωξη»;

Κόκκαλης: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα αυτό δεν αφορά τη Siemens. Εάν με ρωτήσατε εάν με πλησίασαν για να προχωρήσει κάποιο θέμα της Siemens, θα σας απαντήσω.

Παπαδημούλης: Αφορά, κύριε μάρτυς, απαντήσεις σας σε προηγούμενους συναδέλφους που σας ρώτησαν.

Κόκκαλης: Αφορά αόριστα…Και με ρωτάτε τώρα, θα έλεγα,…Με έχετε καλέσει ως μάρτυρα. Εγώ δεν σας έχω προσβάλει.

Παπαδημούλης: Γι’ αυτό λοιπόν σας ρωτώ. Εσάς στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα υπήρξαν τέτοια κρούσματα, να σας πλησιάσουν άνθρωποι και να σας ζητήσουν ρεγάλο για λογαριασμό κάποιου, προκειμένου να γίνει μια δουλειά σας; Αν θέλετε απαντάτε. Αν δεν θέλετε δεν απαντάτε. Δεν σας προσβάλλω ρωτώντας.

Κόκκαλης: Δεν αφορά τη SIEMENS.

Παπαδημούλης: Ορίστε;

Κόκκαλης: Όχι. Γιατί δεν αφορά τη SIEMENS. Με ρωτάτε γενικά: «αν σας πλησιάσανε κάποιοι άνθρωποι». Μπορείτε να με ρωτάτε «σας πλησιάσανε κάποιοι για τούτο ή σας πλησιάσανε κάποιοι να σας φέρουν γυναίκες» ή δεν ξέρω εγώ τι. Δεν γίνεται έτσι εδώ το πράγμα.

Παπαδημούλης: Μην το ευτελίζουμε, κύριε μάρτυς. ΜΑΡΤΥΣ Κόκκαλης: Όχι μην το ξεφτιλίζουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από ποιον (σ.σ. τα πήραν) σε ποιους, για ποιο λόγο κ.λπ. Και θέλουμε τη συμβολή σας.

Κόκκαλης: Συγγνώμη, δεν είναι η υπόθεση της SIEMENS εδώ πέρα; Είναι γενικότερη η συζήτηση, ποιοι τα πήραν…;

Παπαδημούλης: Για τη SIEMENS μιλάμε τόση ώρα.

Κόκκαλης: Ρωτήστε με για τη SIEMENS. Εσείς μου λέτε…

Παπαδημούλης: Για τη SIEMENS σας ρωτάμε τόση ώρα.

Κόκκαλης: Δεν με πλησίασε κανένας λοιπόν.

Παπαδημούλης: Δεν σας πλησίασε κανένας.

Κόκκαλης: Όχι.

Παπαδημούλης: Κύριε μάρτυς, εσείς παρουσιάζετε εδώ μία εκδοχή που λέει «εμείς δεν «λαδώσαμε» κανέναν, δεν μας πλησίασε κανένας. Ήμασταν ανταγωνιστές» κ.λπ. Υπάρχει όμως και η εκδοχή, την οποία ερευνούμε και δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να ερευνούμε -ούτε εσείς-, ότι εκεί πέρα (σ.σ.ΟΤΕ) δεν υπήρξε ανταγωνισμός, αλλά υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές, καρτέλ. Γι’ αυτό σας ρωτάμε και θέλουμε τη συμβολή σας.

Κόκκαλης: Και σας είπα ότι όχι.

Παπαδημούλης: Ο κ.Κουτσενρόιτερ –και αυτό το θεωρεί η Debevoise & Plimpton αξιόπιστο και το συμπεριλαμβάνει στην έκθεσή της- λέει τα εξής: Η Siemens κατέβαλε προμήθειες για τις δραστηριότητές της με τον ΟΤΕ. Τα συμφέροντα της Siemens και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα έναντι του ΟΤΕ ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούσε προσωπική επαφή του Χριστοφοράκου, καθώς και του Βόλκερ Γιούνγκ. Πολλές από τις υποκείμενες διευθετήσεις αναφορικά με τον ΟΤΕ, οι οποίες επηρέαζαν τη Siemens και περιελάμβαναν την καταβολή προμηθειών, πραγματοποιούνταν από τον ίδιο τον Κόκκαλη. Εδώ ένα στέλεχος της Siemens, το οποίο έχει καταδικαστεί από τη Γερμανική Δικαιοσύνη, λέει: Η Siemens και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεν ήταν ανταγωνιστές, αλλά συνεταίροι. Η Siemens έδινε μίζες για να παίρνει δουλειές στον ΟΤΕ και χρησιμοποιούσε και τον Κόκκαλη για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Κόκκαλης: Κύριε Παπαδημούλη, κακώς ρωτάτε εμένα. Γι’ αυτά πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Χριστοφοράκο και τον κ. Κουτσενρόιτερ και να πουν συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά που μου είπατε μέχρι τώρα είναι γενικότητες.
kourdistoportocali
Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Κόκκαλης, Βουλή,otan, kokkalis, vouli