Ομαδικές απολύσεις απαιτεί η τρόικα

Η τρόικα αξίωσε νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας και έθεσε θέμα διευκόλυνσης των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διεμήνυσε μετά την συνάντηση με την ομάδα Τόμσεν ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων».

Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν έως τον Δεκέμβριο του 2013 να αλλάξει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και να αρθεί κάθε «τυπικό» εμπόδιο που θέτει ο νόμος, όπως είναι η υπογραφή
του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για την έγκριση των απομακρύνσεων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.
Η ομάδα Τόμσεν που ζήτησε «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα δεν επέμεινε στην αύξηση του ορίου των απολύσεων το οποίο παραμένει στο 5% μηνιαίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.
Το νέο αυτό πλαίσιο διευκολύνει ομαδικές απολύσεις, όπως συνέβη αυτές τις ημέρες στα Τσιμέντα Χαλκίδας -επισήμαναν συνδικαλιστές- όπου ζητήθηκε η έγκριση του υπουργού για την απόλυση 266 εργαζόμενων μετά το κλείσιμο του εργοστασίου. Παράλληλα θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τραπεζών.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι το θέμα της εισφοράς 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα συζητηθεί σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου, γιατί αποτελεί πολιτική απόφαση.
Όπως ανακοινώθηκε, πάντως, από το υπουργείο Εργασίας μετά τη συνάντηση, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και συντάξεων, ούτε θέμα ομαδικών απολύσεων».
*Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγη:Koolnews
Keywords
Τυχαία Θέματα