Οι φωτογραφίες της Γερμανίδας που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν



ΑΝΙΑ ΝΙΝΤΡΙΝΓΚΧΑΟΥΣ

«Η Άνια ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, δυναμική δημοσιογράφος, αγαπητή στο κοινό μας για τις εμπνευσμένες φωτογραφίες της, για την ζεστή καρδιά της και την αγάπη της για τη ζωή. Είμαστε συντετριμένοι από την είδηση της απώλειάς της».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν την Γερμανίδα φωτογράφο, Άνια Νίντρινγκχαους, οι υπεύθυνοι του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο εργάστηκε τα τελευταία χρόνια, μόλις έμαθαν για το θάνατό της από τα πυρά ενός αστυνομικού,
σε μια απομακρυσμένη πόλη, στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Η 48χρονη φωτορεπόρτερ βρισκόταν εκεί για να καλύψει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, μαζί με την 60χρονη Καναδή δημοσιογράφο του πρακτορείου, Κάθι Γκάνον, με την οποία συνεργάζονταν τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας τα γεγονότα του πολέμου και της καθημερινής ζωής της ασιατικής χώρας.

Εχοντας περάσει τη νύχτα στις εγκαταστάσεις των γραφείων του κυβερνήτη της επαρχίας Χοστ, η Νίντρινγκχαους και η Γκάνον ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, συνοδεύοντας μια ομάδα υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής που επρόκειτο να παραδώσουν κάλπες σε μια συνοικία στα περίχωρα της πόλης Τανάι.

Οι δύο δημοσιογράφοι επέβαιναν σε δικό τους αυτοκίνητο, μαζί με έναν οδηγό, ενώ οι υπάλληλοι της εκλογικής επιτροπής συνοδεύονταν από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού καθώς και από πράκτορες των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών.

Επιστρέφοντας στο συγκρότημα των κυβερνητικών κτιρίων στο Τανάι, η αυτοκινητοπομπή έκανε μια στάση και οι δύο γυναίκες περίμεναν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Τότε, ένας αξιωματικός της αστυνομίας πλησίασε το αυτοκίνητο, κοίταξε τις γυναίκες και στη συνέχεια άνοιξε πυρ με ένα καλάσνικοφ, φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος).

Η άτυχη φωτορεπόρτερ έχασε τη ζωή της, ενώ η 60χρονη δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο κόσμος έχασε "έναν σημαντικό αυτόπτη μάρτυρα", δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, εξαίροντας τα επιτεύγματα της δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) η οποία σκοτώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν.

"Χωρίς τη δουλειά της, το θάρρος και την αφοσίωσή της, η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο θα ήταν ατελής", σημείωσε ο Γερμανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο.

"Σκεφτόμαστε και συμπάσχουμε με τους συγγενείς και τους φίλους της Άνια Νίντρινγκαους, όπως και με την τραυματισμένη συνάδελφό της", την Καναδή Κάθι Γκάνον, κατέληξε ο Γκάουκ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν καταδίκασε την αποτρόπαιη αυτή επίθεση, ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε την θλίψη του και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας "πλήρους έρευνας".

Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" καταδίκασε και αυτή από το Παρίσι το "κλίμα τρομοκρατίας" που έχει στόχο "να οδηγήσει σε φυγή τους περισσότερους παρατηρητές" για να "χαθεί οποιαδήποτε νομιμότητα των προεδρικών εκλογών".

Ο δράστης της επίθεσης, ένας "αξιωματικός της εθνικής αστυνομίας" συνελήφθη και ανακρίνεται, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Χοστ.

Την ώρα που οι αφγανικές αρχές προσπαθούσαν σήμερα να διαλευκάνουν τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση και αναφέρονταν στην πιθανότητα ενός λάθους, το πρακτορείο AP υποστήριζε ότι οι δύο δημοσιογράφοι έπεσαν θύμα μιας σκόπιμης επίθεσης.

Η Νίντρινγκχαους ήταν μια γνωστή και πεπειραμένη φωτοειδησεογράφος που κάλυπτε ένοπλες συγκρούσεις. Είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία της σε ηλικία 16 ετών σε μια τοπική εφημερίδα στην Γερμανία. Το 2002 άρχισε να δουλεύει στο AP για το οποίο κάλυψε πολλές συγκρούσεις: στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Το 2005 βρισκόταν μεταξύ της ομάδας των φωτοειδησεογράφων του AP που τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ.

Παράλληλα η συνάδελφός της Κάθι Γκάνον θεωρείται η επί χρόνια στυλοβάτης του γραφείου του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων στην περιοχή του Πακιστάν-Αφγανιστάν, όπου εργάζεται από τη δεκαετία του 1980.

Ο κόσμος έχασε "έναν σημαντικό αυτόπτη μάρτυρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, εξαίροντας τα επιτεύγματα της Νίντρινγκχάους. "Χωρίς τη δουλειά της, το θάρρος και την αφοσίωσή της, η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο θα ήταν ατελής", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο.

"Σκεφτόμαστε και συμπάσχουμε με τους συγγενείς και τους φίλους της Άνια Νίντρινγκαους, όπως και με την τραυματισμένη συνάδελφό της", συμπλήρωσε ο Γκάουκ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν καταδίκασε την αποτρόπαιη αυτή επίθεση, ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε την θλίψη του και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας "πλήρους έρευνας".

Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" καταδίκασε και αυτή από το Παρίσι το "κλίμα τρομοκρατίας" που έχει στόχο "να οδηγήσει σε φυγή τους περισσότερους παρατηρητές" για να "χαθεί οποιαδήποτε νομιμότητα των προεδρικών εκλογών".
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα