«Να είναι καλά η Μόνικα Λεβίνσκι»



Εχοντας «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον και το υπουργείο Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την ανεπίσημη προεκλογική εκστρατεία της για την προεδρία το 2016 με τη χθεσινή κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της.
Στις 734 σελίδες του βιβλίου με τίτλο «Σκληρές επιλογές», η Χίλαρι κάνει ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τα θέματα που θα σκιάσουν μια πιθανή της υποψηφιότητα, «στολίζοντάς» το με λίγο κουτσομπολιό και σχόλια για τους ξένες ηγέτες με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Το περίφημο σκάνδαλο Λεβίνσκι, που κόντεψε να τινάξει τον γάμο της
στον αέρα, δεν βρίσκει ανάλογη θέση στο βιβλίο, αφού, όπως γράφει η πρώην υπουργός Εξωτερικών, «παρότι οι απόψεις μου και οι εμπειρίες μου θα εξεταστούν ενδελεχώς από εκείνους που παρακολουθούν τη μακροβιότερη σαπουνόπερα της Ουάσιγκτον -ποιος πήρε την πλευρά τίνος, ποιος είχε το πάνω χέρι και ποιος όχι-, δεν έγραψα το βιβλίο για εκείνους».

Τι είπε για τη Λεβίνσκι

Η Χίλαρι Κλίντον στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της, με τίτλο «Σκληρές επιλογές»

Ωστόσο, την παραμονή της δημοσιοποίησης του βιβλίου η Χίλαρι μίλησε για πρώτη φορά σε συνέντευξή της για τη Μόνικα Λεβίνσκι, θέλοντας να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο της ζωής της. «Είμαι 100% πεπεισμένη ότι η συγχώρεση αφορά περισσότερο αυτόν που συγχωρεί. Ξέρω πολλούς ανθρώπους, έχοντας ζήσει πλέον τόσα χρόνια, που δεν μπορούν ποτέ να ξεπεράσουν», είπε στη δημοσιογράφο Νταϊάν Σόγιερ. «Η συγχώρεση είναι ένας τρόπος να ανοίξεις ξανά τις πόρτες και να προχωρήσεις μπροστά, είτε πρόκειται για την προσωπική ζωή είτε για ένα έθνος».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο γάμος της ήταν μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες στη ζωή της, επειδή με τον σύζυγό της γελούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Δεν θέλησε να απαντήσει για τις πρόσφατες δηλώσεις της Λεβίνσκι, αρκούμενη να πει: «Μπορεί να πει ό,τι θέλει. Είναι μια Αμερικανίδα που μπορεί να εκφράζεται όπως επιλέξει, αλλά δεν σπαταλάω χρόνο σε αυτό». Ταυτόχρονα αρνήθηκε να σχολιάσει φήμες ότι όταν ήταν «πρώτη κυρία» αποκαλούσε τη Λεβίνσκι «ένα ναρκισιστικό καρτούν». «Δεν θα σχολιάσω τι έλεγα ή τι δεν έλεγα στα τέλη της δεκαετίας του 1990» είπε, συμπληρώνοντας ότι εύχεται στη Μόνικα το καλύτερο και μια ζωή δημιουργική και ικανοποιητική.

Οι συνέπειες, πάντως, της «ατασθαλίας» του Μπιλ δεν ήταν μικρές. «Φύγαμε από τον Λευκό Οίκο όχι μόνο απένταροι, αλλά και χρεοκοπημένοι», δήλωσε η Χίλαρι αναφερόμενη σε στεγαστικά δάνεια και την εκπαίδευση της Τσέλσι, αλλά και το κόστος των νομικών εξόδων για τις υποθέσεις Whitewater και Λεβίνσκι.

Ηταν λάθος μου η στήριξη στον Μπους για το Ιράκ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΒΙΝΣΚΙ

«Δεν θα σχολιάσω τι έλεγα ή τι δεν έλεγα στα τέλη της δεκαετίας του 1990» είπε, συμπληρώνοντας ότι εύχεται στη Μόνικα το καλύτερο και μια ζωή δημιουργική και ικανοποιητική.

Στο βιβλίο της η Χίλαρι Κλίντον κάνει έναν εντυπωσιακό απολογισμό της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ταξίδεψε σε 112 χώρες και συναντήθηκε με πάμπολλους ηγέτες και βρέθηκε αντιμέτωπη με δεκάδες δισεπίλυτα προβλήματα. Ολόκληρο το βιβλίο διατρέχεται από την αίσθηση ότι είναι ικανή να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις - και άρα να ηγηθεί μιας υπερδύναμης το 2016. Κλείνει δε ορισμένα σημαντικά κεφάλαια, όπως η ψήφος στήριξης στον Τζορτζ Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Κλίντον γράφει ότι έκανε «λάθος» και ότι θα έπρεπε να έχει εκφράσει νωρίτερα τη μετάνοιά της και να αναγνωρίσει το λάθος της. «Εκανα λάθος, ξεκάθαρα και απλά» γράφει. Αναφέρεται και στην επίθεση στη Βεγγάζη, όπου έχασε τη ζωή του ο πρέσβης. Αποδίδει τα αντιφατικά μηνύματα του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη «θολούρα του πολέμου». Μεγάλο κομμάτι του πονήματός της αφιερώνεται στη σχέση της με τον Μπαράκ Ομπάμα, από την περίοδο που ήταν ανταγωνιστές για το χρίσμα μέχρι σήμερα, τα σκαμπανεβάσματα και τη σταδιακή βελτίωση. Εμφανίζεται ως χρήσιμη και έμπειρη σύμβουλος για τον πρόεδρο Ομπάμα, σε σχέση με τη Ρωσία.

">
Για τον Πούτιν: Είναι ένας αυταρχικός ηγέτης
«Συνεχώς σε τεστάρει, συνεχώς δοκιμάζει τα όριά σου. Είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, με όρεξη για εξουσία, εδάφη και επιρροή», γράφει η Κλίντον. Περιγράφει ακόμη μια φορά που τη ρώτησε αν ο Μπιλ Κλίντον θα πάει μαζί του για να «σημαδέψουν» πολικές αρκούδες. "Θα τον ρωτήσω και αν δεν μπορεί, θα κοιτάξω εγώ το πρόγραμμά μου". Ο Πούτιν σήκωσε το φρύδι στην απάντησή μου».

«Δεν υπήρχε λόγος να καταστρέψουμε τη συνεργασία μας στο Ιράν ή το Αφγανιστάν. Αλλά έπρεπε να παγώσουμε νέες προσπάθειες. Μην εμφανίζεσαι τόσο πρόθυμος να συνεργαστείς. Μην κολακεύεις τον πρόεδρο Πούτιν δίνοντάς του μεγάλη προσοχή. Να αρνηθείς την πρόσκλησή του για σύνοδο προεδρικού επιπέδου» είχε συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Οσον αφορά την επιδρομή που έφερε το τέλος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ομολογεί ότι δεν είχε μιλήσει ούτε στον σύζυγό της.

«Σε αντίθεση με όσα αναφέρουν μερικά ρεπορτάζ και οι ταινίες, δεν μπορούσαμε να δούμε τι γίνεται μέσα στα κτίρια. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να περιμένουμε πληροφορίες από την ομάδα εδάφους. Κοίταξα τον πρόεδρο. Σπανίως ήμουν τόσο περήφανη που υπηρετούσα στο πλευρό του όσο εκείνη την ημέρα» σημειώνει η πρώην ΥΠΕΞ. Αναφέρει και μια ακόμη προσωπική στιγμή της με τον Ομπάμα. «Πριν τις συναντήσεις μας στην Πράγα, με τράβηξε στην άκρη και μου είπε 'Χίλαρι, θέλω να σου μιλήσω'. Εβαλε το χέρι του γύρω μου και με πήγε στο παράθυρο. Αναρωτιόμουν ποιο ευαίσθητο ζήτημα ήθελε να συζητήσει. Αντ' αυτού, μου ψιθύρισε στο αυτί 'έχεις κάτι στα δόντια σου'».

ethnos.gr (ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ)
Keywords
Τυχαία Θέματα