Μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική...



«Είναι προφανές ότι αγνοεί τι σημαίνει τσογλάνι»…

Ο νεολογισμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πέραν της πολιτικής τσογλαναρίας, εκπέμπει και μια νεοελληνική μαγκιά που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Τότε που οι...
πολιτικοί κρατούσαν στο ένα χέρι τη μαγκούρα και με βωμολοχίες διάνθιζαν τον λόγο τους

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα
μπορούσε να είναι τεφαρίκι της πολιτικής, θα χρησιμοποιούσε διάφορα τερτίπια και θα έγραφε στα μαύρα τα τεφτέρια -όχι πως δεν το κάνει και σήμερα, αλλά λέμε- όλους τους τσαχπίνηδες. Αν και τζαναμπέτης, μιλάει φαρσί την ελληνική, ως άλλο φυντάνι, και ακολουθεί τον ίδιο χαβά με ιδιαίτερο χάζι. Οταν μάλιστα βρίσκεται στο παζάρι και μαθαίνει τα χαμπάρια, τότε βρίσκεται σε πλήρες νταβαντούρι, αν και επιδιώκει να δείχνει μπόσικος χωρίς να υπολογίζει τα ζόρια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι χαμάλης της όποιας ιδεολογίας, δεν διακατέχεται από χούγια και δυστυχώς τα χουνέρια δεν του έχουν γίνει μαθήματα. Νομίζει ότι είναι λεβέντης της πολιτικής και ανεμίζει το μπαϊράκι του ως άλλος Οσμανλής, ονειρεύεται γιουρούσια και ορμάει στα κουτουρού, δεν αφήνει τα γκέμια στα τσιράκια του και είναι μπόσικος μόνο όταν ατενίζει τον Θερμαϊκό. Το γινάτι του είναι παροιμιώδες, και γι” αυτό η οργή του ξεσπάει πάνω σε αμούστακα τσογλάνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για εκτσογλανισμό της κοινωνίας, τον οποίο χρέωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μας υποχρέωσε να ανατρέξουμε σε τουρκικά λεξικά για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευρυμάθειάς του. Εξ ου και η πυκνή αναφορά στη γλώσσα της γείτονος.

Ομως ο κ. Βενιζέλος είναι προφανές ότι αγνοεί τι σημαίνει τσογλάνι, ας του θυμίσουμε λοιπόν.

Τσογλάνι: νεαρό Ελληνόπουλο από καλή οικογένεια που υπηρετούσε τους σουλτάνους, ο νεαρός βοηθός του καφετζή, άτομο νεαρής ηλικίας και κακής διαγωγής. Η πρόθεση εκ- όταν συντάσσεται με γενική σημαίνει καταγωγή, με αιτιατική δεν βρέθηκε, ενώ για λόγους έμφασης τονιζόταν (π.χ. καύματος εξ).

Ο νεολογισμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πέραν της πολιτικής τσογλαναρίας, εκπέμπει και μια νεοελληνική μαγκιά που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Τότε που οι πολιτικοί κρατούσαν στο ένα χέρι τη μαγκούρα και με βωμολοχίες διάνθιζαν τον λόγο τους. Η μαγκιά του αντιπροέδρου, εκτός των άλλων, δεν είναι ατόφια, και όταν φτάνεις στο σημείο να αντιγράφεις ακόμα και τη μαγκιά τότε, όχι μόνο μάγκας δεν είσαι, αλλά επιβεβαιώνεις το Σαββοπούλειο «μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική…»
nonews-News
Keywords
Τυχαία Θέματα