ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ «ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΩΝ»

Το Μαξίμου αξιοποιεί την «πολυφωνική αμηχανία» της Κουμουνδούρου

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με πεδίο
αντιπαράθεσης τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις στελεχών για την πολιτική διασύνδεση ή μη της Κουμουνδούρου με έκνομες ενέργειες.

Νίκος Δένδιας και Σίμος Κεδίκογλου από τη μία πλευρά και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Στάθης Παναγούλης από την άλλη, πρωτοστατούν στη νέα «μετωπική» που διαμορφώνει πλέον
πολεμικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποστροφή Δένδια στην «Ανατροπή» του Mega, περί «μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα» με συνέπεια την έντονη διαμαρτυρία και την αποχώρηση του Ν. Βούτση από το τηλεοπτικό πάνελ, ήταν το στοιχείο που πυροδότησε το νέο, έντονο επεισόδιο στην παλαιά αλλά κραταία κόντρα ανάμεσα σε Μαξίμου κια Κουμουνδούρου.

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Δένδια, το Μαξίμου, όχι μόνο στήριξε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αλλά για πρώτη φορά, επισήμως, τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ένα άκρο του πολιτικού φάσματος με τη «Χρυσή Αυγή» να βρίσκεται στο άλλο. Από του σημείου αυτού και μετά, η κατάσταση έδειξε να τίθεται εκτός ελέγχου όταν δημοσιοποιήθηκε βίντεο του -αυτοπροσδιοριζόμενου ως «αναρχικού»- βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου να αναφέρεται στο Mall ως παράδειγμα ανομίας, τέσσερις ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο, με σαφή τον υπαινιγμό περί πολιτικής υποκίνησης, λέγοντας: «Γιατί αυτή τη στιγμή λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο».

Την αρχικά αμήχανη αντίδραση της Κουμουνδούρου, διαδέχθηκε η δημοσιοποίηση του πλήρους βίντεο του βουλευτή του κόμματος, όπου αποσαφηνίστηκε ότι ο ίδιος είχε συνεχίσει στην ίδια φράση με την εξής προσθήκη: «Εμείς λέμε, ελάτε να μετασχηματίσουμε την οργή σε ένα κίνημα δημιουργικό. Αυτό. Ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο σύνολό της, η αναφορά Διαμαντόπουλου διαφοροποιούσε άρδην τα δεδομένα, οδηγώντας την Κουμουνδούρου σε σφοδρή επίθεση εναντίον της Συγγρού και του Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «αισχρή προβοκάτσια». Τα περιστατικά πλαισιώνουν και οι αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλη περί ένταξης του Ν. Δένδια στην ΕΝΕΚ.

Είτε πρόκειται για προβοκάτσια πάντως, είτε για γκάφα, είναι εμφανές ότι η ΝΔ επενδύει στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την εσωτερική του πολυφωνία. Οι «ασυνήθιστες» δηλώσεις στελεχών του –χαρακτηριστικό του παρελθοντικού ΣΥΝ, του 2,8-3,2%- ηχούν παράταιρα όταν προέρχονται από βουλευτές ενός κόμματος του 26%.

Από τη μία πλευρά οι δεσμοί της Κουμουνδούρου με τις συνιστώσες και από την άλλη η αγωνία του Αλ. Τσίπρα να αποβάλλει από τον ΣΥΡΙΖΑ το μανδύα του «νέου ΠΑΣΟΚ» αναδεικνύουν τη στρατηγική αμηχανία της Κουμουνδούρου να διαχειριστεί συγκρούσεις μεγάλης πολιτικής εμβέλειας. Κάτι που, στον αντίποδα, αξιοποιείται ξεκάθαρα από την ΝΔ στο επιτελείο της οποίας, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν αναλυθεί τους τελευταίους μήνες, αποτυπώνουν μεταξύ άλλων το δημοσκοπικό της πλεονέκτημα σε ευρείες κοινωνικές ομάδες με χαρακτηριστικά «νοικοκυραίων».

Βασίλης Μπεσκένης-NEW POST
Keywords
Τυχαία Θέματα