ΜΕΡΚΕΛ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις του Ecofin σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών, καθώς -όπως είπε- διασφαλίστηκαν τα βασικά...

αιτήματα της Γερμανίας. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την επιτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ
των ευθυνών για τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική επίβλεψη».

Επισήμανε, δε, ότι ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα επιβλέπει άμεσα μόνο τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους.

Αυτό επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την ικανοποίηση του για «τη σημαντική και συνολική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Αυτή η συμφωνία είναι «συνολική γιατί αφορά όλες τις τράπεζες» και αποδεικνύει την «επιθυμία να φροντίζουμε από κοινού για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, πρόκειται «για ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, για την οποία η Γαλλία εργάζεται ακατάπαυστα μετά τη Σύνοδο του Ιουνίου του 2012».

«Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη και η ευρωζώνη αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο κ. Ολάντ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι είμαστε στη διαδικασία εξόδου από την κρίση στην ευρωζώνη και καθορισμού των αρχών και των κανόνων που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της», καταλήγει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα