Κοντά στο κλείσιμο η συμφωνία της κυβέρνησης με το IIF για το PSI

Επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής (7:30) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσαρλς Νταλάρα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνία.
Παράλληλα, το απόγευμα διεξήχθη νέα τηλεδιάσκεψη για το PSI με τη συμμετοχή
ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Η συμφωνία θα προβλέπει «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, ενώ πιθανότατα το μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα «κλειδώσει» κοντά στο 4%.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκαν εκ νέου με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, με Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

«Θα συνεχίσουμε στις 19:30, παρεμβάλλεται μια τηλεφωνική συνεδρίαση του euroworking group και μετά θα επανέλθουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

O κ. Νταλάρα δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις για το PSI αργότερα εντός της ημέρας».

Πηγές κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία εντός της ημέρας, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και πιθανό σχήμα με συμμετοχή της ΕΚΤ.

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής διεξάγεται τηλεδιάσκεψη για το PSI με τη συμμετοή ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.

Συγκεκριμένα, προτείνεται επιτόκιο 3,5% για τους νέους 30ετείς τίτλους που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους που λήγουν έως το 2014, 3,9% για τα ομόλογα έως το 2020 και 4,60% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

Σε μέσα επίπεδα, το επιτόκιο διαμορφώνεται περί το 4%, χαμηλότερα δηλαδή από το μέσο κουπόνι (4,84%) που έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία.

Επίσης, θα προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος.

Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους θα διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη για το PSI, στην οποία θα μετείχαν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε περιγραφή των όρων της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση.

Κρίσιμο θέμα είναι το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αν διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης.

Σημειώνε
Keywords
Τυχαία Θέματα