Καλαματιανός πήγε τα «Εξάρχεια» στη Μαδρίτη...


Ένας Καλαματιανός άνοιξε κατάστημα με το όνομα «Εξάρχεια» στην καρδιά της Μαδρίτης και μυεί τους Ισπανούς στα ελληνικά προϊόντα.
Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν...

ο Μανώλης Χορευτάκης γνώρισε την Ισπανίδα νεαρή βιολόγο και περιβαλλοντολόγο Esther, που έκανε την πρακτική της στην Ελλάδα. Ελέω κρίσης το 2011 ο Μανώλης μετανάστευσε στη Μαδρίτη.
«Τον πρώτο χρόνο πέρασα δύσκολα, μη νομίζεις ότι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από την Ελλάδα.
Η κρίση είναι σοβαρή και στην Ισπανία και δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Ήμουν σχεδόν έτοιμος να γυρίσω πίσω, αλλά μέσω ενός γνωστού μού παρουσιάστηκε η ευκαιρία να νοικιάσω έναν χώρο και να φτιάξω μαγαζί σε κεντρική αγορά της Μαδρίτης. Με τις οικονομίες που είχα και την εμπειρία μου από τις οικοδομικές εργασίες του παρελθόντος, ανακαίνισα τον χώρο και ξεκινήσαμε το παραδοσιακό μαγαζάκι μας, το οποίο ονομάσαμε “Εξάρχεια” (Exargia)» λέει στο «Έθνος».
Η περιοχή, όπου έχει φτιάξει το μαγαζί του ο Μανώλης, βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι από τις παλαιότερες της πρωτεύουσας. Αρχικά, η γειτονιά της Lavapies ήταν εβραϊκή συνοικία και σήμερα είναι μια πολύχρωμη γειτονιά, με κατοίκους από κάθε μέρος του πλανήτη και ανθρώπους του πνεύματος. Οπως σημειώνει ο Μανώλης, «θα μπορούσες να την παρομοιάσεις με τα Εξάρχεια της Αθήνας, γι’ αυτό και εμείς ονομάσαμε το μαγαζί Exargia».
Ο Μανώλης προσφέρει στους πελάτες του παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, αλλά μαγειρεύει κιόλας ελληνικά φαγητά. Εχει ελιές, λάδια, παστέλια, παξιμάδια, σύκα, τυριά, τσάι από τον Ταΰγετο, ρίγανη κ.ά.
Αυτό που τον εντυπωσιάζει, μάλιστα, η αλληλεγγύη που δείχνουν οι Ισπανοί στους Ελληνες και χαρακτηριστικά σημειώνει: «Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα κλίμα συμπαράστασης για τους Ελληνες. Είναι δυνατό αυτό που νιώθεις όταν πηγαίνεις σε μια διαδήλωση και βλέπεις Ισπανούς με ελληνικές σημαίες ή ακόμα και με φανέλες της Εθνικής Ελλάδος».
Όσο για το τι θα πρότεινε σε όσους σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η άποψη του Μανώλη είναι καθαρή: «Αν κάποιος σκέπτεται να φύγει για οικονομικούς λόγους, δεν θα του συνιστούσα να πάει σε ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα, όμως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβλήματα. Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να φύγει, ας κοιτάξει τι μπορεί να κάνει σε χώρα εκτός Ευρώπης».Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Keywords
Τυχαία Θέματα