Η σκοτεινή πλευρά της ανανέωσης του κ. Καμίνη

Έφη Γιαννοπούλου

Τα ψηφοδέλτια του κ. Καμίνη, που ανακοινώθηκαν προχτές, σχολιάστηκαν θετικά κυρίως ως προς την ανανέωση, κατά 50% έγραψαν κάποιοι. και τα πολλά καινούργια ονόματα υποψηφίων. Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού όμως υπάρχει το φυλλορρόημα της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου, που μέσα σε τρία χρόνια έχασε με ποικίλους τρόπους πολλά και σημαντικά στελέχη της.

Ωραία λέξη η ανανέωση! Δυναμική, αισιόδοξη και ελκυστική. Στο 50% μετριέται η ανανέωση στο ψηφοδέλτιο
της παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη» του κ. Γιώργου Καμίνη από πολλές εφημερίδες και ειδησεογραφικά σάιτ. Το εν λόγω ανανεωμένο ψηφοδέλτιο ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου με πολλές καινούργιες υποψηφιότητες και προβεβλημένα ονόματα.

Αυτό που φυσικά δεν ανακοινώθηκε είναι ότι η εν λόγω ανανέωση είναι εν μέρει αναγκαστική και οφείλεται και στις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, από τις πρώτες μέρες ήδη της δημαρχίας του κ. Καμίνη. Το φυλλορρόημα της παράταξης του κ. Καμίνη είναι πρωτόγνωρο στα χρονικά του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Οι αποχωρήσεις ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, από την επομένη σχεδόν των εκλογών με πρώτο τον αρχιτέκτοναΑλέξανδρο Τομπάζη, ένα από τα πιο βαριά ονόματα του συνδυασμού . Ο κ. Τομπάζης επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την υπόθεση της Υπατίας και της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών.

Η «Υπατία» ήταν και ο πρώτος μεγάλος κλυδωνισμός της παράταξης Καμίνη, ένα μήνα περίπου μετά την έναρξη της θητείας του. Για πρώτη φορά πρόταση της πλειοψηφίας –εν προκειμένω η πρόταση του κ. Καμίνη να ζητηθεί από τους μετανάστες να διακόψουν την απεργία πείνας ώστε να αρχίσει διάλογος με την Πολιτεία όταν το επιτρέψει η υγεία τους– δεν πέρασε σε δημοτικό συμβούλιο. Διαφωνώντας με την πρόταση του Δημάρχου στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο παραιτήθηκαν και από τις θέσεις τους ως αντιδήμαρχοι οι κ.κ. Φώτης Προβατάς, Γιώργος Αναγνωστόπουλος και η κα Νέλλη Παπαχελά. Από τους τρεις, οι δύο είναι σήμερα και πάλι υποψήφιοι, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και έμπειρος αυτοδιοικητικός, με σημαντική συνεισφορά στο δημοτικό συμβούλιο, διαχώρισε τη θέση του από την πολιτεία του κ. Καμίνη και δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο ψηφοδέλτιο.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δήμο, ο κ. Καμίνης κυκλοφόρησε ένα βίντεο για το πρόγραμμα του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού. Μαζί του, η αρχιτέκτονας και ζωγράφος Άννα Φιλίνη και η ζωγράφος και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη. Η πρώτη ήταν τότε πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και η δεύτερη πρόεδρος της Τεχνόπολης. Από τα αισιόδοξα και φιλόδοξα σχέδια που ανακοινώνονται στο εν λόγω βίντεο δύσκολα θα βρει κανείς σήμερα κάτι που να έχει υλοποιηθεί. Όσο για τις δύο κυρίες, η κα Φιλίνη παραιτήθηκε από την παράταξη Καμίνη το Φεβρουάριο του 2012 (αργότερα παραιτήθηκε και από τη ΔΗΜΑΡ και επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ), παραμένοντας στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητη, ενώ η κα. Δοξιάδη παραιτήθηκε, επικαλούμενη λόγους υγείας, το Μάιο του 2013. Προσωπικούς λόγους είχε επικαλεστεί για την παραίτησή της τόσο από τη θέση της δημοτικής συμβούλου όσο και από τη θέση της Προέδρου του 9,84 και η γνωστή συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011.

Από τη θέση της προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του ΔΑ (ΟΠΑΝΔΑ) παραιτήθηκε η κ. Τούλα Ψαράκη τον Ιούλιο του 2012, με αφορμή σκάνδαλο που ξέσπασε όταν στενή συνεργάτης της συνελήφθη να χρηματίζεται. Σήμερα παραμένει δημοτική σύμβουλος αλλά έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Τον Ιούλιο του 2012, εμπλεκόμενος σε οικονομικό σκάνδαλο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Γιάννης Σφακιανάκης, όταν ο διευθυντής του Κέντρου Αστέγων Ηρακλής Ευσταθίου συνελήφθη να χρηματίζεται από την εταιρεία που προμήθευε το Κέντρο με φαγητό. Κατηγορίες υπήρξαν και για τον ίδιο τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος παραιτήθηκε τότε από τον ΚΥΑΔΑ, αλλά και από την παράταξη Καμίνη και ανεξαρτητοποιήθηκε. Για ένα διάστημα, η υπόθεση προκάλεσε βραχυκύκλωμα στη λειτουργία του Κέντρου Αστέγων και στα συσσίτια του Δήμου.

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος τον Δεκέμβριο του 2013, και μάλιστα αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Καμίνη στις επικείμενες εκλογές, η ιστορικός τέχνης κα Άννα Χατζημαρκάκη. Τον ίδιο μήνα παραιτήθηκε από την προεδρία του 9,84, αλλά και από την παράταξη του κ. Καμίνη, διατηρώντας όμως τη θέση της ως ανεξάρτητη στο δημοτικό συμβούλιο η κα Κατερίνα Δωρή. Η κα Δωρή, της οποίας οι διαφωνίες και οι διαφοροποιήσεις της από την πολιτική του κ. Καμίνη ξεκινούν από πολύ νωρίς (ήδη από την υπόθεση της «Υπατίας») και γίνονταν όλο και πιο έντονες, είχε νωρίτερα αναγκαστεί σε παραίτηση από τη θέση της ως Αντιδημάρχου Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας λόγω των αντιρρήσεών της σε ζητήματα όπως ο Εθνικός Κήπος ή η ανέγερση Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, για να βρεθεί στη θέση της προέδρου του 9,84. Στην επιστολή της αφήνει πολλές αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού, αλλά και για τις γενικότερες επιλογές του δήμου: «Αντί για το συνεγερτικό όραμα που υποσχεθήκαμε, επιλέξαμε και δυστυχώς συχνά πρωτοστατήσαμε σε πολιτικές οι οποίες δεν αναβάθμισαν τον θεσμικό ρόλο του πρώτου Δήμου της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, όλο και συχνότερα, επιλέγουμε την υπόκλιση στις επιταγές της ευκολίας των ιδιωτικών συμφερόντων, των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών επιλογών».

Από την παράταξη Καμίνη παραιτήθηκαν και πολλοί από τους κοινοτικούς συμβούλους, κάποιοι μάλιστα από τους πλέον δραστήριους. Με επιστολές-καταγγελίες παραιτήθηκαν οι κ.κ. Νίκος Σπυρόπουλος και Ηλίας Σάντας, πρόεδροι και οι δύο της Επιτροπής Παιδείας της 7ης και της 5ης Κοινότητας αντιστοίχως. Στις επιστολές τους ασκούν οξεία κριτική στην πολιτική του δήμου. Ο κ. Σάντας γράφει πως κατά την τριετή θητεία του «κάθε προσπάθεια συνεργασίας με ορισμένους θεσμικά ιθύνοντες συναδέλφους μου έπεφτε στο κενό, καθώς ήταν χαρακτηριστική η αλαζονική τους στάση που ενισχύονταν από την πολιτική κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίσει (έως ότου καταργήσει) το έργο των δημοτικών επιτροπών Παιδείας και τον ρόλο των Δημοτικών Κοινοτήτων». Ο κ. Σπυρόπουλος με επιστολή του ανακοινώνει όχι μόνο την παραίτησή του και την άρνησή του να ξανακατέβει ως υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καμίνη αλλά και την προσχώρησή του στον συνδυασμό της «Ανοιχτής Πόλης», υποστηρίζοντας ότι: «Η οικονομική δυσπραγία του Δήμου, λόγω των μνημονίων, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής να αντισταθμίσει το έλλειμμα στοιχειωδών παροχών, ώστε να επιτευχθεί η εξασφάλιση των αυτονόητων για τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής μας Κοινότητας, ούτε άλλοθι στην εφαρμογή (μνημονιακότερων των μνημονίων…) πολιτικών όπως αυτές που θέλει να εφαρμόσει στην επόμενη πενταετία ο κ. Καμίνης». Κατηγορεί δε τον Δήμο ότι από τη μια καταργεί υπηρεσίες και απολύει εργαζόμενους, ενώ αποφασίζει να δώσει 23 εκατ. ευρώ σε εθνικό εργολάβο για τη συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου.
Ένας ακόμη κοινοτικός σύμβουλος, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός κ. Μιχάλης Μουσού-Ράντου (1η κοινότητα), παραιτήθηκε αφού βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 αντιμέτωπος με μια αγωγή πολλών χιλιάδων ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων, διότι ως μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου είχε τολμήσει να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της παράταξης της πλειοψηφίας.

Είναι πολλοί επίσης οι κοινοτικοί σύμβουλοι του κ. Καμίνη που είτε παραιτήθηκαν, είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, είτε προσχώρησαν σε κάποια άλλη δημοτική παράταξη. Μεταξύ αυτών και οι: Μαρίνα Κατσικά (6η κοινότητα), Φωτεινή Τασσοπούλου (5η Κοινότητα), Αναστασία Διωνά (6η Κοινότητα), Κατερίνα Φραγκάτου (6η Κοινότητα).

Ένας ακόμη από τους υποψηφίους του κ. Καμίνη στις προηγούμενες εκλογές, ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης, που δεν εξελέγη αλλά υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών Φεστιβάλ της Τεχνόπολης, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας και οι φήμες τον θέλουν ιδιαιτέρως αντικαμινικό.

Η ανανέωση ήταν λοιπόν μονόδρομος για τον κ. Καμίνη, που κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν απογοήτευσε μόνο πολλούς από τους προ τριετίας ψηφοφόρους του, αλλά και αρκετούς από τους εκλεγμένους με το συνδυασμό του και στενούς συνεργάτες του.

http://unfollow.com.gr/
Keywords
εν λόγω, ακαδημία πλάτωνος, έως ότου, ψηφοδελτια, οφείλεται, απεργια, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, συριζα, συλληψεις, ηρακλης, εταιρεία, εκλογες, mall, ιθύνοντες, αθηνα, http, unfollow, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, καμινης, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 11 μαιου, απεργια ταξι, εισφορα αλληλεγγυης, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, τελη κυκλοφοριας 2013, βομβα mall, βιντεο, θητεια, κηπος, ονοματα, προγραμμα, ρεα, υγεια, φημες, αγωγη, ακαδημία πλάτωνος, αννα, αφορμη, φαγητο, διαστημα, δυστυχως, δωσει, ευρω, ευσταθιου, υπαρχει, εν λόγω, εν μερει, εταιρεία, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, ιθύνοντες, λειτουργια, νελλη, οραμα, οφείλεται, οχηματων, πολιτεια, προβληματα, ρολο, συντηρηση, σχεδια, τομπαζης, τρια, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χρονικα, εφαρμογη, εθνικο, mall, οξεια, σπυροπουλος, θεσεις, θετικα, υγειας, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα