Η dream team που έβγαλε την Ελλάδα στις αγορ



ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ... ΠΡΟΤΖΕΚΤ «ΕΞΟΔΟΣ»

Μια σφιχτή ομάδα τεχνοκρατών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές από τις οποίες ήμασταν....αποκλεισμένοι τα τελευταία 4 χρόνια.

Για σχεδόν έναν χρόνο και με απόλυτη μυστικότητα, παρά το μέγεθος του εγχειρήματος αφού εμπλέκονταν διεθνείς τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι,
η ομάδα αυτή σχεδίαζε βήμα βήμα τη μεγάλη έξοδο.

Μια έξοδος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «έξοδο του… Μεσολογγίου», ειδικά με τα δεδομένα του περασμένου φθινοπώρου όπου η συμφωνία με την τρόικα έμοιαζε όνειρο απατηλό και κατά συνέπεια απέκλειε κάθε σκέψη επανόδου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Το «πράσινο φως» δόθηκε την ημέρα ή μάλλον τη βραδιά που ο Γιάννης Στουρνάρας έκλεισε το μεγάλο deal με την τρόικα και αμέσως ξεκίνησαν να ενεργοποιούνται όλα τα πρωτόκολλα του πολύμηνου σχεδιασμού.

Ο 32χρονος Κρις Ουρεγκιάν είναι σύμβουλος στο υπουργείο, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τη γενικότερη παρακολούθηση του Μνημονίου.

Η Ελλάδα θα έβγαινε και πάλι στον «αφρό» και η πρώτη απόπειρα θα καθόριζε τις επόμενες προσπάθειες και κατά συνέπεια θα έπρεπε να ήταν επιτυχημένη. Αλλωστε, η τελευταία φορά που κάποιος ξεστόμισε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές ήταν στο μακρινό 2010, λίγους μήνες μετά την τελευταία και αποτυχημένη έξοδο, η οποία ουσιαστικά μας έσπρωξε στα μνημόνια.

Ηταν τον Απρίλιο του 2010 όταν η Ελλάδα ζήτησε από τις διεθνείς αγορές 1 δισ. ευρώ αλλά της προσφέρθηκαν μόλις 390 εκατ. και με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από αυτά που επικρατούσαν τότε. Αμέσως εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη για καινούργια απόπειρα, με εξαίρεση τις πολιτικές διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών. Για τον λόγο αυτόν και υπό το βάρος των μνημονίων, ουδείς τόλμησε από τότε να υπαινιχθεί έστω ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές σύντομα.

Αντιστροφή
Τα πάντα άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας άρχισε να κερδίζει ξανά τη χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και αμέσως μπήκε μπροστά το «πρότζεκτ έξοδος».

Η προετοιμασία ανατέθηκε στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, ο οποίος, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Τσάκωνα και το υπόλοιπο επιτελείο του Οργανισμού και σε καθημερινή επαφή με την ομάδα του Γιάννη Στουρνάρα, προετοίμαζε το έδαφος και περίμενε το κατάλληλο σήμα.

Η πρώτη παρουσίαση του «πρότζεκτ έξοδος» έγινε από τον κ. Παπαδόπουλο και το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Απρίλιο του 2013, και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει για πρώτη φορά την πρόθεση της χώρας να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές.

Το επόμενο διάστημα, ο ΟΔΔΗΧ έκανε πολλές διακριτικές καμπάνιες στο εξωτερικό, αναρίθμητα ταξίδια και επαφές με επενδυτές, ενέργειες που είχαν έναν και μόνο στόχο. Να πείσουν, με επιχειρήματα πειστικά τους Ευρωπαίους εταίρους μας κυρίως ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει…

Τον περασμένο Μάρτιο, αμέσως μετά τη συμφωνία, «άναψε το πράσινο φως» και οι συναντήσεις με την ομάδα της εξόδου στις αγορές έγιναν μέρος της καθημερινότητας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, οι οποίοι εξάλλου -κυρίως ο κ. Παπασταύρου- μετείχαν και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας έθεσε την ομάδα που χειρίστηκε από τον Ιούλιο του 2012 τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στη διάθεση της κοινής προσπάθειας και ξεκίνησαν τα νέα… ξενύχτια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, συνεπικουρούμενοι από τους συμβούλους Κρις Ουρεγκιάν και τη Γεωργία Μπέη με την ομάδα της, δεν πρόλαβαν να χαρούν το κλείσιμο της συμφωνίας και ξεκίνησαν νέο αγώνα δρόμου.

Η χώρα θα ξανάβγαινε στις αγορές έπειτα από 4 χρόνια αποκλεισμού και τίποτε δεν έπρεπε να πάει στραβά, αφού -σε μια ενδεχόμενη αποτυχία- ο κίνδυνος πισωγυρίσματος ήταν τεράστιος.

Σε νέες βάσεις
Το στοίχημα έπρεπε να κερδηθεί πάση θυσία δεδομένου ότι μια επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου τις αγορές, αυτές τις αγορές που πριν από 4 χρόνια μας καταδίκασαν στα μνημόνια, θα έθετε τις βάσεις για την ομαλή ροή χρηματοδότησης της χώρας και την απεξάρτηση από τα δάνεια των εταίρων μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος ενημέρωνε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι διαγράφεται μια άνευ προηγουμένου επιτυχία.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις προεγγραφές στο βιβλίο προσφορών έδειχναν όχι μόνο ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά κυρίως ότι αυτή προερχόταν από σοβαρούς επενδυτές οι οποίοι εμπιστεύονταν και πάλι την ελληνική οικονομία.

Την επομένη, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις 11 ώρα Ελλάδος, οι ενδείξεις έγιναν βεβαιότητα αφού χιλιάδες επενδυτικές τράπεζες, ιδιώτες και ταμεία απ' όλο τον κόσμο προσέφεραν σε χρόνο-ρεκόρ πάνω από 20 δισ. ευρώ για να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ισχυρό και ευρύ, κυρίως από το real money της Ηπειρωτικής Ευρώπης και μετά από τη Βρετανία και άλλες χώρες. Το 31% περίπου καλύφθηκε από την Ευρώπη εκτός Βρετανίας, το 47% στη Βρετανία και περίπου το 15% σε άλλες χώρες, ενώ περίπου το 7% της έκδοσης διανεμήθηκε σε επενδυτές της Ελλάδας.

Στο βιβλίο προσφορών υπάρχει ενδιαφέρον από διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και άλλους επενδυτές.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστοιχούν περίπου στο 49% της επενδυτικής βάσης.

Ακολουθούν τα επενδυτικά και ασφαλιστικά ταμεία που αντιστοιχούν περίπου στο 4%, τα hedge funds με περίπου 33% και οι τράπεζες με 14% αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το επιτόκιο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 5%, σχεδόν τα όρια που δανειζόταν η χώρα τις καλές εποχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία αποτυχημένη έξοδος το 2010 μας έδωσε επιτόκιο 6,1%, ενώ έναν χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2009 δανειστήκαμε με επιτόκιο 5,5% και τον Ιανουάριο του 2009 με επιτόκιο 5%...

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα