Φρέσκο χρήμα 974 εκατ. στο Χρηματιστήριο



ΤΖΙΡΟΣ - ΡΕΚΟΡ

Λίγες ώρες πριν από την είσοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου στον Δείκτη Αναδυόμενων Αγορών του MSCI (EMEA), τα hedge funds προχώρησαν χθες σε αθρόες ρευστοποιήσεις μετοχών τις οποίες...είχαν φροντίσει να αγοράσουν το προηγούμενο τρίμηνο.

Λίγες ώρες πριν από την είσοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου στον Δείκτη Αναδυόμενων Αγορών του MSCI (EMEA), τα hedge funds
προχώρησαν χθες σε αθρόες ρευστοποιήσεις μετοχών τις οποίες είχαν φροντίσει να αγοράσουν το προηγούμενο τρίμηνο.

Με τζίρο-ρεκόρ που άγγιξε το... 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με συνολικές απώλειες ύψους 3,85% και διαμορφώθηκε στις 1.151,66 μονάδες.

Τα διεθνή funds «όργωσαν» το ηλεκτρονικό σύστημα ΟΑΣΗΣ προκαλώντας αναταραχή στον... ναό του χρήματος, φέρνοντας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους εγχώριους επενδυτές που έβλεπαν στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών τις βίαιες μεταβολές των τιμών.

Η... στρατηγική των ξένων αποκαλύφθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, που διαμορφώνονται οι τελικές τιμές κλεισίματος. Εντολές εκατομμυρίων ευρώ έπεφταν βροχή, καθώς και ο αριθμός των μετοχών που άλλαζε χέρια.

Κέρδη Δημοσίου
Οι αλλαγές στον MSCI έφεραν πακτωλό κεφαλαίων στην αγορά. Μεγάλος κερδισμένος ήταν αναμφισβήτητα το ελληνικό Δημόσιο αφού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έβαλε στα ταμεία του 2 εκατ. ευρώ ως φόρο επί των πωλήσεων, καθώς ο συνολικός ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 974 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μετοχών, μόνο οι τρεις συστημικές τράπεζες που εισήλθαν στον δείκτη MSCI EMEA έκλεισαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές παρουσίασαν απώλειες έως 9%.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 8,16% στο 1,60 ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν χέρια έφθασε τα 78,7 εκατομμύρια με τη συνολική αξία συναλλαγών να φθάνει στα 112,7 εκατ. Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε κέρδη 5,02% στα 4,60 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 24,15 εκατ. μετοχές με την αξία τους να ανέρχεται σε 109,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,49% στα 0,69 ευρώ, ενώ συνολικά τοποθετήθηκαν 69,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 102,7 εκατομμυρίων μετοχών.

Το θετικό πρόσημο των τραπεζών προήλθε κυρίως από τις... αποστάσεις που κράτησαν τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία απέφευγαν την αγορά τίτλων καθώς δεν ανέμεναν ότι θα υπήρχε ζήτηση από τα νέα funds που θα επένδυαν στον νέο Δείκτη. Αντίθετα στις υπόλοιπες 7 μετοχές του MSCI EMEA η προσφορά ήταν υψηλότερη από τη ζήτηση.

Τα κερδοσκοπικά funds είναι πολύ πιθανό να έκαναν λάθος υπολογισμούς με βάση τις εισροές που ανέμεναν. Αυτή ήταν και η αιτία για τη βουτιά 8,8% της Folli Follie, 6,27% του OTE, 8,12% του ΟΠΑΠ και 2,58% της ΔΕΗ.ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα