Εκατόμβη θυμάτων από τον σούπερ-τυφώνα στις Φιλιππίνες



Τους 100 έχουν ξεπεράσει οι νεκροί στις Φιλιππίνες από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τη νησιωτική χώρα, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους και ισοπεδώνοντας μικρές κατοικίες που βρίσκονταν στις πιο ευάλωτες περιοχές. Σημαντικές καταστροφές στις υποδομές των παράκτιων περιοχών, την συλλογή των σορών -με αρκετές να κείτονται στο δρόμο- συνεχίζουν τα συνεργεία.
Οι αρχές φοβούνται πως η καταγραφή των ζημιών και η προσέγγιση στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό νεκρών. Το σύστημα κακοκαιρίας συνεχίζει προς το Βιετνάμ.
Το μεγαλύτερο
πλήγμα έχει υποστεί το Τακλομπάν, στο νησί Λέιτε στο κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος. Η περισυλλογή των σορών δεν έχει ολοκληρωθεί και τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος εκτίμησε, βάσει αεροφωτογραφιών που είδε, πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι άνεμοι έχουν ξηλώσει στέγες αρκετών κτιρίων που λειτουργούσαν ακόμη και ως καταφύγια, ισοπεδώνοντας παράλληλα κατοικίες κοντά στην ακτή. Το τοπίο της καταστροφής συμπληρώνονουν χιλιάδες κορμοί δέντρων που έχουν πέσει στους δρόμους και ανάμεσα στα ερείπια, μαζί με βράχους και λάσπη στα μέρη που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Περίπου 800.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω του τυφώνα, ο οποίος έχει επηρεάσει συνολικά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια. Ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στη χώρα, δυσχαιρέοντας το έργο των συνεργείων.

Το Σάββατο, οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν κομμένες σε αρκετά σημεία της χώρας ενώ ορισμένα τμήματα παραμένουν απροσπέλαστα εξαιτίας προβλημάτων στους οδικούς άξονες. Το στέλεχος της κυβέρνησης Ρενέ Αλμέντρας επιβεβαίωσε εκτιμήσεις αξιωματούχων της Πολιτικής Αεροπορίας πως ο αριθμός των νεκρών «κυμαίνεται» στους εκατό.
Οι υποδομές και οι αεροπορικές συγκοινωνίες -ιδιαίτερα σημαντικές στη φάση της έρευνας και διάσωσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα- αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ειδικά το αεροδρόμιο στο Τακλομπάν έχει υποστεί ζημιές σε σημείο σχεδόν πλήρους καταστροφής, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διεθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Τζον Άντριους.
Keywords
Τυχαία Θέματα