Δικαιότερο το φορολογικό σύστημα – Mειώνεται η φορολογία σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις

Όπως γράψαμε και χθες το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση είναι απλούστερο, δικαιότερο και με αναπτυξιακή κατεύθυνση, καθώς μειώνονται οι φορολογικές κλίμακες επεκτείνεται το αφορολόγητο, φορολογούνται όσοι μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών πήραν στα χέρια τους τα κόμματα και πλέον μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τέσσερις μέρες είναι η διορία για να γίνουν αλλαγές καθώς την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή
και η πιο κρίσιμη ημέρα είναι η Παρασκευή όπου θα συνεχιστεί το παζάρι μεταξύ Στουρνάρα και εκπροσώπων των κομμάτων. Ήδη φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου όπως για παράδειγμα τα μπλοκάκια που άγνωστο ακόμη με τι συντελεστή θα φορολογηθούν, καλούνται να πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο κατά 30% στα 650 ευρώ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ. ΑΡ. θέτουν θέμα με τα επιδόματα των παιδιών και ζητούν περισσότερα στοιχεία. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη φαίνεται να είναι η απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης για να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά αυταπόδεικτα έχουν υπαλληλική σχέση με σταθερή μηνιαία αμοιβή.
Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια κριτική στο νέο σενάριο για το φορολογικό θα έλεγε ότι είναι σαφέστατα καλύτερο από εκείνο που διέρρευσε την προηγούμενη Κυριακή. Η ουσία είναι ότι οι αντιδράσεις κοινωνίας και βουλευτών οδήγησαν τον Αντ. Σαμαρά στην απόσυρση των σκληρών προβλέψεων και στην κατάθεση των νέων προτάσεων που ασφαλώς είναι καλύτερες και πιο… φορολογικές.
Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ορισμένα πράγματα που βγαίνουν από μια πρώτη ανάλυση.
1. Το πρώτο είναι ότι μειώνονται οι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι 25.000 ευρώ. Από εκεί και μέχρι τα 40.000 ευρώ την επιβάρυνση θα την πληρώσουν δηλαδή τα μεσαία εισοδήματα. Όσο για τα υψηλά εισοδήματα θα πληρώσουν περισσότερο αυτοί που δήλωναν εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ αφού ο συντελεστής 40% για πάνω από αυτό το ποσό αντικαθιστά το 40% για πάνω από 60.000 και το 45% για πάνω από 100.000. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο 2.600 φορολογούμενοι δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ. Όποιος δηλαδή πει ότι μπορεί να πιάσει τα μεγάλα εισοδήματα, αυτό σίγουρα δε μπορεί να το κάνει από τις δηλώσεις, αλλά από την ακίνητη περιουσία που έχουν, τις καταθέσεις κι ότι άλλο τεκμήριο.
2. Ζημιά παθαίνουν όσοι είχαν εισοδήματα μόνο από ενοίκια και ήταν γύρω στα 8-10 χιλιάδες ευρώ. Η αυτόματη φορολόγηση 10% τους υποχρεώνει να πληρώσουν περισσότερα απ’ ότι πέρυσι που υπήρχε το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Ευνοημένοι όσοι εισέπρατταν π.χ. ενοίκια 80.000 ευρώ καθώς πριν το ποσό προστίθετο στο εισόδημα και φορολογούνταν με 45% ενώ τώρα θα φορολογείται με 33% για το
Keywords
Τυχαία Θέματα