ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ : ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 80 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Συνέντευξη στην Τίνα Μανδηλαρά
(από το Πρώτο Θέμα)
O Bουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, επιμένει ότι οι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και έχουν αλλάξει στάση απέναντι στη χώρα μας. Σε αυτό πιστεύει ότι συνέβαλε η αξιοπιστία του...
κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και η συνείδηση ότι η Ελλάδα είναι παραπάνω από απαραίτητη για την Ευρώπη
και τους Γερμανούς.
Ανεβαίνοντας τον τεράστιο διάδρομο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον γνωστό και ως «πέρασμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή», για να συναντήσω τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων κ. Χατζημαρκάκη, παρατηρώ ότι το ελληνικό στοιχείο είναι πανταχού παρών στις Βρυξέλλες. Σχεδόν παντού θα συναντήσεις Ελληνες, ακόμη και αυτούς που είδα να συνομιλούν σε κάποια γωνιά με τον Ντανιέλ Κον Μπετίτ, τον οποίο πετυχαίνω λίγο αργότερα στο ασανσέρ του Κοινοβουλίου.

Με το γνωστό κόκκινο κασκόλ του και το φιλικό του χάρισμα δεν δείχνει να μπορεί να αποχωριστεί τα οικεία μέρη του. Το πιο ελληνικό πάντως γραφείο είναι αναμφίβολα αυτό του κ. Χατζημαρκάκη, με την ελληνική σημαία να δεσπόζει σε μια γωνιά, κάνοντας ιδανική παρέα σε αναμνηστικές φωτογραφίες και βιβλία από την Κρήτη που είναι και ο τόπος καταγωγής του ευρωβουλευτή. Κάπου εκεί βρίσκεται και η φωτογραφία του κ. Ολι Ρεν, ο οποίος φοράει το μπλουζάκι «I am Back in Greece» με τη διττή έννοια του «επιστρέφω αλλά και υποστηρίζω την Ελλάδα». Η ιδέα ήταν και πάλι του κ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας στους Γερμανούς. Ωστόσο η απογοήτευσή του από τον φίλο του κ. Ρεν είναι μάλλον προφανής, όπως και από τη γενικότερη στάση της τρόικας.

«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις κωλυσιεργίες των Ευρωπαίων και της τρόικας», μας εκμυστηρεύεται. Ο ίδιος πάντως δείχνει ικανοποιημένος με τις τελευταίες εξελίξεις, αφού μόλις έχει επιστρέψει από το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων στο Δουβλίνο, όπου εγκρίθηκε το κρίσιμο ψήφισμα που κατέθεσε ο ίδιος για την Ελλάδα. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί το ψήφισμα αυτό ενισχύει συμβολικά την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης μέσα από ένα ανεξάρτητο σχέδιο διάσωσης το οποίο ο κ. Χατζημαρκάκης αποκαλεί «σχέδιο Ηρακλής». Πρόκειται για ένα αντίστοιχο σχέδιο Μάρσαλ, σαν αυτό που ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πήραν οι ίδιοι οι Γερμανοί για να μπορέσουν να ανακάμψουν. Τώρα που είναι προφανής η αλλαγή στάσης των Γερμανών μαζί και η συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα, ένα τέτοιο σχέδιο φαντάζει ως η απαραίτητη λύση. Μαζί και με ένα συγκεκριμένο «χάρτη αναπτυξιακής πολιτικής που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν βασικούς τομείς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και ο τεχνολογικός τομέας πληροφοριών», τα οποία γνωρίζει ο ίδιος από πρώτο χέρι λόγω της θέσης του ως πρώην μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας (ITRE) επί σειρά ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα