Αποκαλύπτουμε:Πως οι μυημένοι γνώριζαν για τις τράπεζες και το ράλι, από τις 12 Ιανουαρίου. Το κείμενο της Ε.Ε.

Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει ράλι μυημένων στο ΧΑ και ειδικά στις τράπεζες. Ακόμα και αν δεν μπορούσε να το αποδείξει κανείς, αυτό είναι ακριβώς η φύση της αγοράς: Η ασύμμετρη πληροφόρηση την οποία αμφισβητούν μόνον με «θρησκευτικού τύπου» δόγματα, οι οπαδοί των θεωριών περί των αποτελεσματικών αγορών.
Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ακριβώς αυτό και σας τα αποκαλύπτουμε. Ότι υπάρχει δηλαδή "front running". Ότι κάποιοι σε Ευρώπη και Ελλάδα
γνώριζαν και το εκμεταλλεύτηκαν. Συγκεκριμένα σε επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 12 Ιανουαρίου, αποτυπωνόταν η πληροφορία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Το έγγραφο περιελάμβανε πρόβλεψη, ώστε αν τελικώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει με μετοχές χωρίς ψήφο, αυτές να δοθούν με μεγαλύτερη έκπτωση (discount).

Οι προνομιούχες μετοχές, θυμίζουμε, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, οπότε οι ψηφίζουν οι κάτοχοι των κοινών μετοχών και αυτοί ελέγχουν την διοίκηση. Άρα οι νέες μετοχές που θα εκδώσουν οι τράπεζες δεν θα μειώσουν (εξαφανίσουν) το δικαίωμα των υφισταμένων μετόχων να ασκούν διοίκηση...

Όλο αυτό δείχνει ότι υπήρχε προεργασία, συζήτηση και σοβαρές διαπραγματεύσεις επί του θέματος. Η συγκεκριμένη παράγραφος του εγγράφου το οποίο περιέχει πλήθος άλλων πολύ σοβαρών πληροφοριών, είναι η 10η. Η φράση που μας ενδιαφέρει εδώ στο συγκεκριμένο κείμενο επεξεργασίας και επικοινωνίας της Ε.Ε. είναι στην παράγραφο 10, του δεύτερου μέρους του κειμένου για τις τράπεζες (περιέχει τρία μέρη) και αναφέρει τα εξής:

«10. If Member States subscribe for shares without voting rights, a higher discount may be required, the size of which should reflect the pricing differential between voting and non-voting shares in the prevailing market conditions.»

Η μετάφραση έχει ως εξής: «Εάν τα κράτη μέλη συμφωνούν για τις μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, μπορεί να απαιτείται μια μεγαλύτερη έκπτωση, το μέγεθος της οποίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη διαφορά των τιμών, μεταξύ των μετοχών με δικαίωμα και χωρίς δικαίωμα ψήφου στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς».

Εδώ, θα βρείτε όλο το κείμενο αυτό το οποίο επεξεργάσθηκαν τραπεζικές αρχές και Ευρωπαϊκή Ένωση, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, όταν –κατά σύμπτωση- πάτωσε η αγορά και ξεκίνησε το ράλι. Προσοχή, αυτό είναι άλλο κείμενο από το δεκασέλιδο αγγλικό κείμενο του «μίνι-μνημονίου» που δόθηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιεύεται και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την πρόβλεψη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με προνομιούχες μετοχές χωρίς ψήφο. Τον λόγο δηλαδή για τον οποίο γίνεται το ράλι στις τράπεζες, αφού οι παλαιοί μέτοχοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο...

Εδώ όλο το έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει επίσης πλήθος πληροφοριών, οπότε και θα επανέλθουμε...

ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/en.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα