Από το «ειδύλλιο» στην καχυποψία Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης

Εργασιακά, φορολογικό και ιθαγένεια είναι οι αιτίες που το αρχικό ειδύλλιο Σαμαρά Κουβέλη έδωσε τη θέση του στην καχυποψία ενώ τις τελευταίες μέρες οι σκιές στις σχέσεις τους έχουν επιστρέψει. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το «γυαλί έχει ραγίσει».
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος από την αρχή έκανε την ανάγκη φιλοτιμία αλλά τελευταία «βγάζει φωτιές» με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού, χρεώνοντας του «προσωπικό παιχνίδι». Κομματικό στέλεχος
που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο λέει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν τα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν αλλά μένουν στο ίδιο σπίτι για τα παιδιά».

Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη κρίσιμη φάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ωστόσο δεν σταματούν να στέλνουν μηνύματα δυσαρέσκειας για αυτήν την αναγκαστική συμβίωση.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου αρχίζει και επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του θέση εντός της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ καλή χημεία με τον Αντώνη Σαμάρα και αυτό επιδεινώθηκε με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε μια σειρά από θέματα. Όπως η Ιθαγένεια, η στάση στο σχέδιο νόμου για τα χρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και η πρόταση για την ομάδα διαπραγμάτευσης. Στην Ιπποκράτους δεν τρέφουν αυταπάτες ότι ο Σαμαράς σε περίπτωση αδιεξόδου, δεν θα προσφύγει αιφνιδιαστικά σε εκλογές διεκδικώντας την πρώτη θέση στο όνομα του Ευρωπαϊκού μετώπου, απορροφώντας τα όποια ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Η οριοθέτηση των γραμμών απέναντι στη ΝΔ εντός της κυβέρνησης είναι πλέον το ζητούμενο με την τακτική να σκληραίνει όπως με το φορολογικό ενώ θα αναληφθούν και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές.

Στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη η κατάσταση διαφοροποιείται από τη μία η εσωτερική πίεση από στελέχη της ΔΗΜΑΡ και από την άλλη οι ιδεολογικές προκλήσεις που του απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν περιβάλλον πολιτικής ασφυξίας. Παρά τη στήριξη που παρείχε στον Σαμαρά και παρά τα καλά λόγια από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού η κρίση που δημιουργήθηκε με την ψήφιση των μέτρων υπενθύμισε στην Αγίου Κωνσταντίνου ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι παντοτινό. Η αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ διαπιστώθηκε μετά το «ναυάγιο» στην κρίσιμη σύσκεψη για τα μέτρα που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της αναχώρησης του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Συνεχίστηκε με την Ιθαγένεια και κορυφώθηκε με το φορολογικό.

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι η τρικομματική κυβέρνηση είναι μονόδρομος για τους τρεις αρχηγούς και τα κόμματα τους, αν όμως ο μονόδρομος οδηγήσει σε αδιέξοδο τότε ισχύει ότι: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν φτάνει που είναι «μια ωραία ατμόσφαιρα» έχουν και τον Υπουργό Οικονομικών που με τους τελευταίους χειρισμούς του στο φορολογικό αλλά και τις συνεντεύξεις του έχει γίνει κόκκινο πανί για Βουλευτές και Υπουργούς της ΝΔ, την Ιπποκράτους αλλά τελευταία έχει αρχίσει να ε
Keywords
Τυχαία Θέματα