Αναλαμβάνουν οι επίτροποι - ελεγκτές των ελληνικών τραπεζών

Καθήκοντα, στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, που έχουν λάβει κρατική στήριξη, αναλαμβάνουν...
οι επίτροποι - ανεξάρτητοι ελεγκτές.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΕΕ για το ποια ελεγκτική εταιρεία έχει επιλεγεί για λογαριασμό τους: η Grant Thorton
για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, η Μazar's για την Alpha Bank και η KPMG για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι «επίτροποι» θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ασκούν έλεγχο σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστωτική πολιτική, διατυπώνοντας άποψη και για θέματα ρυθμίσεων σε προβληματικά δάνεια.

Σε αρχικό στάδιο, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα που εποπτεύουν, θέτοντας παράλληλα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, βασικούς στόχους για το τι θα πρέπει να επιτευχθεί. Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές θα υποβάλουν σε τριμηνιαία βάση εκθέσεις προόδου στην ΕΕ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει επιχειρησιακά σχέδια, ενώ σε διαδικασία σύνταξης είναι η κατάθεση αναθεωρημένων σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση ανεξάρτητου ελεγκτή αφορά τις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, ακόμα και εκείνες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και να αποφύγουν το φάσμα της ανάληψης του καθολικού ελέγχου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
dealnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα