TI AΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Ρώμης, Ιλ Μεσατζέρο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ...

της τράπεζας IOR του Βατικανού.
Η τράπεζα της Αγίας Έδρας διαχειρίζεται περίπου πέντε δισ. ευρώ το χρόνο από καταθέσεις καθολικών ταγμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο, όχι πάντοτε με τη μεγαλύτερη διαφάνεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη
διαφάνεια και να εφαρμοστούν στην τράπεζα κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Για τον ίδιο λόγο, η Τράπεζα της Ιταλίας επέβαλε να σταματήσει η λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η παραίτηση του προηγούμενου προέδρου της τράπεζας, Έτορε Γκότι Τεντέσκι, την ίδια περίοδο κατά την οποία ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπών προσωπικών αρχείων του ποντίφικα, υποδεικνύει τις συγκρούσεις για τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα καρδινάλιων θεωρεί ότι η παπική τράπεζα πρέπει να κλείσει και να συναφθούν συμβάσεις με σειρά πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Βατικανού.
Το κύριο ερώτημα πάντως είναι εάν ο ποντίφικας θα καταφέρει να ελέγξει προσωπικά τις αλλαγές, επιβάλλοντας την δική του πολιτική στη λειτουργία της τράπεζας.
Αυτό θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, ο οποίος θα είναι πιθανότατα Ιταλός, αλλά και από τη σύνθεση της νέας ομάδας καρδιναλίων, που ελέγχει τη λειτουργία της IOR.
Keywords
Τυχαία Θέματα