H Δικαιοσύνη γιαβάς γιαβάς. Άγνωστος ο αριθμός των ενταλμάτων, συνελήφθησαν μόνο δύο!



ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ. ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΟΥ

Παρά τον επικοινωνιακό σάλο της "μεγάλης" επιχείρησης σύλληψης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι μόνο 2 συλλήψεις, των Παπαδόπουλου και Βαρότση που αποφάσισαν να...αντιμετωπίσουν
την δικαιοσύνη αντί να κρύβονται ή να έχουν φροντίσει να εξαφανισθούν στο εξωτερικό όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. Η αργοπορία της Δικαιοσύνης προκαλεί ερωτηματικά.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κ.Πόπη Παπανδρέου ερεύνησε υποθέσεις επισφαλών δανειοδοτήσεων από τις οποίες εκτιμάται ότι Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες ζημιώθηκαν με το ποσό των 500.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα είναι οι Άγγελος Φιλιππίδης, Κλέων Παπαδόπουλος που έχει συλληφθεί (αμφότεροι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Κυριάκος Γριβέας (επιχειρηματίας που διαμένει στο Λονδίνο), Αναστασία Βάτσικα σύζυγος του Κ. Γριβέα, ο Κύπριος εφοπλιστής Μιχάλης Έλληνας, ο Μάριος Βαρότσης (πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- συνελήφθη και είναι ήδη στην Ασφάλεια) και ο Κ. Σιγανός. Ενταλμα επίσης έχει εκδοθεί με την κατηγορία της παράτυπης δανειοδότησης και κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος όμως κρατείται στις φυλακές.

TO ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιατρικό Κέντρο πρόλαβε και εισήχθη ο Δημ. Κοντομηνάς, για τον οποίο επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Από την πλευρά Κοντομηνά, αναφέρεται ότι η υπόθεση αφορά στην εταιρεία Post Credit για την οποία δικαιώθηκε πρόσφατα από τη διαιτησία. Ο επιχειρηματίας έχει και δάνεια ύψους 69 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει παράσχει εξασφαλίσεις. Γύρω από το όνομα του επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τις Μαλβίδες όπου πέρασε τις διακοπές των εορτών παρέα με το ζεύγος Μενεγάκη-Ματέο και την αγαπημένη του Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, χθες το βράδι εξελίχθηκε ένα ολονύχτιο θρίλερ.

Σύνφωνα με το ΒΗΜΑ "κύκλοι" του Κοντομηνά είπαν:

«Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Στον Παπαδάκη "κατέθεσε" ο Φιλιππίδης από τις ΗΠΑ:

"Βρίσκομαι όντως στο εξωτερικό για δουλειές.Θα επιστρέψω βεβαίως για να αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη",ήταν τα πρώτα λόγια που είπε στην εκπομπή του Παπαδάκη...Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο για ένα μήνα, αλλά όπως είπε ο πρώην διοικητής του Τ.Τ θα το επισπεύσει και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα για να απολογηθεί στην ανάκριση.
"Θα ζητήσω να υπάρχει κάμερα στην ανάκρισή μου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πώς διαχειριστήκαμε αυτή την περιουσία".
Είπε πως δεν ξέρει γιατί κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς αλλά η συνεργασία που είχε μαζί του δεν είχε κανένα πρόβλημα και η έκθεση για τις κάρτες ήταν ευνοϊκή. Είπε επίσης πως τα κόκκινα δάνεια του Τ.Τ ήταν στο 10% όταν άλλες τράπεζες όπως η Alpha Bank έχουν ποσοστό πάνω από 24%.
Και πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως το κόκκινο του Ταμιευτηρίου ήταν 5% αλλά όταν έγινε η αναγκαστική συνένωση με την Aspis Bank προέκυψε ένας μέσος όρος της τάξεως του 10%...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στο Capital.gr

Επιχείρηση σαρωτικών συλλήψεων από την Ελληνική Αστυνομία με εντολή της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράκου σε συνεργασία με τον ανακριτή διαφθοράς κ. Ανδρεάδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που φέρονται να είχαν χορηγήσει διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την μετά το 2006 περίοδο.

Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί φέρονται να αγγίζουν τα 10, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι μέλη της διοίκησης της Τράπεζας τις συγκεκριμένες περιόδους που υπέγραψαν τα συγκεκριμένα επισφαλή δάνεια, καθώς και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που πήραν αυτά τα δάνεια. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, η επιβεβαιώση του ονόματος του οποίου θα προκαλέσει "σεισμό" καθώς πρόκειται για πρόσωπο πασίγνωστο και πολύ προβεβλημένο που έχει πάντως απασχολήσει γενικώς τη δικαιοσύνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ήδη οι αστυνομικές αρχές πήγαν στο σπίτι του και τον αναζήτησαν, όμως ήδη έιχε μεταβεί σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς επιβεβαιώνει πλήρως τα στοιχεία της έρευνας δεδομένου πώς η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στη νύχτα και υπάρχει ο φόβος της διαφυγής των προσώπων αυτών.

Τα δάνεια του ΤΤ που σύμφωνα με πορίσματα των αρμόδιων αρχών θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 και εκτιμώνται πως είναι συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ. Πρόκειται δε για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση δεδομένου πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο, έσπασε σε good και bad bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγκάστηκε να το ανακεφαλαιοποιήσει με 5,5 δισ. ευρώ, καθώς το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ και η τρύπα από τα ακάλυπτα δάνεια στα 200.000.000 ευρώ.

Η υπόθεση επιταχύνθηκε μετά την παραλαβή απο την εισαγελία Διαφθοράς και δη απο την επικουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου δύο σχετικών πορίσματων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύει ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά σε δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αφορά σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα, εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας του Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του euro2day στις 23/10/13:

Νικητής στην αντιδικία της με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) για την από κοινού εταιρεία παροχής πιστώσεων Hellenic Post Credit βγήκε η εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Κοντομηνά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει η ΔΕΜΚΟ και το ΤΤ αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερο τίμημα απ’ αυτό που επιθυμούσε για την απόκτηση των μετοχών της Post Credit που η ΔΕΜΚΟ έχει στη κατοχή της.

Το ακριβές τίμημα δεν μας έγινε γνωστό.

Η ΔΕΜΚΟ κατήγγειλε την συμφωνία μετοχών με το ΤΤ για την Post Credit (πρώην Best Lines) αιτούμενη 59,3 εκατ. ευρώ αν το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία και 29,6 εκατ. ευρώ συν 3 εκατ. ποινική ρήτρα, δηλαδή 32,6 εκατ. ευρώ συνολικά, σε διαφορετική περίπτωση.

Από την δική του σκοπιά, το ΤΤ ζητούσε από το διαιτητικό δικαστήριο να πληρώσει 1 ευρώ ανα μετοχή και να επιβληθεί ρήτρα 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΜΚΟ, θεωρώντας την υπεύθυνη για την παραβίαση της συμφωνίας μετόχων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η συμφωνία μετόχων μεταξύ ΤΤ και ΔΕΜΚΟ υπογράφτηκε την Ανοιξη του 2008 επι διοίκησης Φιλιππίδη. Το ΤΤ κατέβαλε αρχικά ένα ποσό και συμμετείχε μετέπειτα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 50% της εταιρείας (τότε Best Line). Συνολικά, έβαλε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία προέβλεπε επίσης την χρηματοδότηση της Post Credit από το ΤΤ που ξεπέρασε τα 220 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, το ΤΤ πέρασε την κυριότητα των καρτών του στην μετέπειτα Post Credit. Επιπλέον, έδωσε στη ΔΕΜΚΟ το δικαίωμα να πουλήσει στο μέλλον τις μετοχές που είχε στη Post Credit στο ΤΤ υπό κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. αν η εταιρεία παροχής πιστώσεων δεν έμπαινε στο Χ.Α μέσα σε λίγα χρόνια κ.τλ.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΜΚΟ είχε κάτι δηλαδή σαν put option.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τα παραπάνω δεν είχαν αναγνωριστεί στους ισολογισμούς, ώστε να γνωρίζουν οι μέτοχοι όλα τα δεδομένα.
Keywords
Αναζητήσεις
κυπριος εφοπλιστης μιχαλης ελληνας
Τυχαία Θέματα