37.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ...

Το… «κλειδί» για τον έλεγχο του καρκίνου αλλά και τη χάραξη εθνικής πολιτικής σε ό,τι αφορά αυτό το μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε εθνικό και παγκόσμιο ...

επίπεδο, έχει πλέον στα χέρια της και η ελληνική πολιτεία. Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, για το οποίο ο λόγος, βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν είναι αποκαλυπτικά για τις επιδημικές διαστάσεις της νόσου.

Τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι εκδηλώνουν καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1/3 των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας, τα νέα κρούσματα της νόσου ετησίως ανέρχονται στα 14.353. Συνολικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών της νόσου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37.000. Σημειωτέον, ότι ο νόμος ορίζει πως κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει ορίσει υπάλληλο αρμόδιο για την καταγραφή των περιστατικών καρκίνου, ωστόσο, μέχρι τώρα μόλις 55 από τα 143 δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση αυτή.

Οι επιδημιολόγοι χαρακτηρίζουν τον καρκίνο μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, διότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ το 2030.

Για το λόγο αυτό, η λειτουργία των αρχείων νεοπλασιών κρίθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής πολιτικής του κάθε κράτους – μέλους, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να έχει αναλάβει την εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων και την ολοκλήρωση του Αρχείου. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστα στοιχεία για τη χώρα έως το τέλος του 2013. fimotro
Keywords
Τυχαία Θέματα