Ύβρεις και απειλές κατά της ζωής των οκτώ στρατιωτικών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με ύβρεις και απειλές κατά της ίδιας τους της ζωής «υποδέχθηκαν» στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, μετά την περιπετειώδη προσγείωση του ελικοπτέρου τους την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη πτήση και παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για διατάραξη διεθνών σχέσεων

όπως αναφερόταν στην αρχική δικογραφία, στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούστηκαν στα τουρκικά οι ύβρεις και οι απειλές.

«Θα γυρίσετε πίσω, θα πεθάνετε. Είσαστε φονιάδες. Θα πληρώσετε για όλα. Προδότες, δολοφόνοι, καθάρματα».
Λίγο αργότερα, στο δικαστικό μέγαρο όπου είχαν οδηγηθεί οι «οκτώ» τους οποίους ζητά πίσω η Τουρκία ως πραξικοπηματίες, εμφανίστηκε κι ένας Τούρκος δικηγόρος ο οποίος υποστήριξε ότι ανήκει σε κάποιο νομικό σύλλογο της Τουρκίας και θέλει να παραστεί ως κατήγορος στην υπόθεση κατά των Τούρκων στρατιωτικών.
«Σκότωσαν κόσμο, πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία και να πληρώσουν», φώναζε.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου από την έδρα, ρώτησε τους κατηγορούμενους, αν ήθελαν να δικαστούν εκεί την στιγμή.

«Όχι», απάντησαν μ’ ένα στόμα και τρομοκρατημένοι από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Θέλουμε τριήμερη προθεσμία.΄Ετσι, η δίκη ορίστηκε για την Πέμπτη.

Λίγο πριν οδηγηθούν πίσω στην κλούβα οι Τούρκοι κατηγορούμενοι απευθύνθηκαν στους συνηγόρους.

«Δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να γλιτώσουμε αν μας εκδώσει η Ελλάδα στην Τουρκία. Αν μπορούσαν θα μας είχαν λιντσάρει στο δικαστήριο. Προφυλάξτε μας. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Θέλουμε μια δίκαιη δίκη».

Απευθυνόμενοι στις δικαστικές αρχές, οι Τούρκοι στρατιωτικοί που παρουσιάζονται στην επιτροπή ασύλου, απευθύνουν έκκληση:
«Μην προχωρήσετε σε άρση της κράτησής μας. Αφήστε μας να μείνουμε στα κρατητήρια. Είμαστε ασφαλείς εκεί. Αν βγούμε κινδυνεύουμε. Θα μας σκοτώσουν».

΄Ενας από τους αξιωματικούς, είπε ακόμη: «Μίλησα με την γυναίκα μου και τα παιδιά μου.
Είναι καλά στην υγεία τους και μέχρι τώρα ασφαλείς. Φοβούνται. Τους είπα πως και εγώ φοβάμαι. Τους είπα ότι δεν είμαι πραξικοπηματίας. ΄Οτι μετέφερα τραυματίες. Ελπίζω να τους ξαναδώ. Είμαι αθώος».

Οι οκτώ αξιωματικοί, όπως γίνεται σαφές από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, τρέμουν την έκδοσή τους από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία

Υποστηρίζουν μέσω της συνηγόρου τους ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα, αλλά εκτελούσαν εντολές ενός συνταγματάρχη για αεροδιακομιδή, καθώς το ελικόπτερό τους χρησιμοποιείται για τέτοιες αποστολές.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπαν, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό και αφού δύο από τα ελικόπτερα της μονάδας τους είχαν πληγεί από πυρά, αποφάσισαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο με το οποίο ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να μην δικαστούν ως πραξικοπηματίες.

Αρχικά έκρυψαν το ελικόπτερο σε δάσος και το πρωί αποφάσισαν να πετάξουν προς την Ελλάδα και μάλιστα να επικαλεστούν τεχνικό πρόβλημα ώστε οι ελληνικές Αρχές να μην τους αρνηθούν την προσγείωση.

Πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό στα πλαίσια των οριζομένων από τους διεθνείς Νόμους.

Υπάρχει φόβος, με δεδομένο ότι και άλλα ελικόπτερα του τουρκικού στρατού αγνοούνται , να επιχειρήσουν κι άλλοι στρατιωτικοί που εμπλέκονται με τον έναν η τον άλλον τρόπο να ζητήσουν άσυλο στη χώρα.

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να στείλει το μήνυμα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει για λόγους που είναι ευνόητοι.

Το άρθρο Ύβρεις και απειλές κατά της ζωής των οκτώ στρατιωτικών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα