Υψηλή ραπτική για υψηλή κοινωνία

Υψηλή ραπτική και υψηλή κοινωνία, έννοιες που συνυπάρχουν και, συχνά, η μία συμπληρώνει την άλλη. Τί θα ήταν ο Ιβ Σεν Λοράν χωρίς την υψηλή πελατεία του και τι θα ήταν η υψηλή κοινωνία χωρίς την υψηλή ραπτική του Ιβ Σεν Λοράν; Αυτή την εβδομάδα σκιαγραφείται η ζωή του μεγάλου μόδιστρου («Yves Saint Laurent»), καθώς και τα ερωτικά πάθη της υψηλής κοινωνίας της δεκαετίας ’40 («Τι Ξέρεις για τον Έρωτα»)

από

τη Μαρίτα Μελέτη

Yves Saint Laurent
Κομψή, όμως, δραματικά άχρωμη και άοσμη βιογραφία για τη ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν, από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία, μέχρι τη γνωριμία του με τον σύντροφο και συνέταιρό του Πιέρ Μπερζέ και την καταξίωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα.
Η ταινία φέρει τη σφραγίδα της «επίσημης ιστορίας», στην οποία ο συνέταιρος κι επί χρόνια σύντροφος του αποβιώσαντος το 2008 σχεδιαστή, Πιέρ Μπερζέ, έδωσε τη συγκατάθεσή του και βοήθησε με κάθε τρόπο στην παραγωγή της. Δραματουργικά την ιστορία του Σεν Λοράν την αφηγείται ο ίδιος ο σύντροφός του, ως ο κοντινότερός του άνθρωπος, αλλά και ως το δραματικό αντίβαρο που, εμμέσως, σχολιάζει και κρίνει τις πράξεις του πρωταγωνιστή.
Το βασικό πρόβλημα της ταινίας είναι ότι ο χαρακτήρας του εσωστρεφούς και ανασφαλούς νέου, ο οποίος δεν βρήκε την εσωτερική ηρεμία ούτε και όταν καταξιώθηκε στον χώρο της υψηλής ραπτικής, προσεγγίζεται εντελώς επιδερμικά. Βασισμένη στο βιβλίο της δημοσιογράφου Λοράνς Μπεναΐμ, η ταινία συναντά τον Σεν Λοράν στο Οράν της Αλγερίας, προτού εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία για το Παρίσι, τον οίκο Dior και τον βιομήχανο Πιέρ Μπερζέ, με τον οποίο έγιναν γρήγορα ζευγάρι. Ακολουθώντας τη διαδρομή μέχρι τη δημιουργία του δικού του οίκου μόδας και την παγκόσμια καταξίωσή του, σταματά στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, νοστιμίζει την αφήγηση με προσωπικές στιγμές, αλλά διατηρεί μόνιμα μια δραματικά επίπεδη αφήγηση, η οποία περιγράφει πολλά και κομψά, αποκαλύπτει όμως ελάχιστα και ουσιαστικά. Στιλάτος, αλλά επιφανειακός και ο θεατρικός Πιέρ Νινέ στον ρόλο του πρωτοπόρου σχεδιαστή.

Τι Ξέρεις για τον Έρωτα (That Uncertain Feeling)
Στην απόλυτη δημιουργική του ωριμότητα ο μαέστρος της ρομαντικής κομεντί Ερνστ Λιούμπιτς διασκευάζει το θεατρικό των Σαρντού και Ντε Ναζάκ «Divorcons». Προσαρμόζοντας έξυπνα το στόρι στην πραγματικότητα των ερωτικών ηθών του ’40, βάζει την πάσχουσα από υστερικό λόξιγκα Τζιλ, να επισκέπτεται έναν ψυχαναλυτή, γεγονός που την οδηγεί στο να αρχίσει να αμφισβητεί τη φαινομενική ευτυχία του γάμου της με τον απορροφημένο με τα επαγγελματικά του Λάρι. Η γνωριμία της με έναν εκκεντρικό πιανίστα θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη συζυγική σχέση, η οποία οδεύει πλέον προς το διαζύγιο.
Δυστυχώς η ταινία δεν απογειώνεται, παραμένοντας μια σικάτη, και καλο-σκηνοθετημένη κωμωδία καταστάσεων, που πάσχει όμως από σεναριακή αρρυθμία και αναγκάζεται να καταφύγει συχνά σε εύκολα γκαγκ, προκειμένου να κρατήσει σε αστεία πορεία την πλοκή. Το χάπι εντ δεν αναιρεί τη σαρκαστική, σχεδόν κυνική διάθεση με την οποία ποτίζει ο Λιούμπιτς την σάτιρά του, που, αν και φινετσάτη, δεν είναι σίγουρα η καλύτερη της φιλμογραφίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα