Υπουργείο Υγείας: Ανακύκλωση φαρμάκων από την 1η Μαρτίου

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι 4 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά έχουν μετατραπεί σε μικρές αποθήκες ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων, η αξία των οποίων ενδεχομένως και να ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Γι’ αυτό το λόγο ξεκινά από κοινού με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) πρόγραμμα καταστροφής ληγμένων σκευασμάτων από την 1η Μαρτίου.

Τα φάρμακα που έχουν λήξει ή δεν χρησιμοποιούνται

θα πετιούνται σε ειδικούς πράσινους κάδους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε όλα τα φαρμακεία της χώρας και υπολογίζονται γύρω στις 12.000. Τα σκευάσματα θα οδηγούνται προς αποθήκευση στη Μονάδα Αποστείρωσης του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα Αττικής και από εκεί σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία θα φροντίζουν για την αδρανοποίηση και την καύση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, «η εν λόγω δράση είναι αδάπανη, καθώς στην ‘’ex factory’’ τιμή του φαρμάκου προβλέπεται το τέλος καταστροφής του», ενώ παράλληλα «εξετάζεται η δημιουργία ανάλογης μονάδας καταστροφής φαρμάκων και στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα