Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ελλάδα: Σκληρά μέτρα για να σταματήσει το τέταρτο κύμα

Ως μονόδρομο “υπέδειξε” στοπ χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα». «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους», ήταν η γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη.  «Σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν

τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός».

Η προαναγγελία της κυβερνητικής εκπροσώπου πριν από 96 ώρες για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει νωρίτερα το χαρτί της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σηματοδοτούσε ουσιαστικά το πέρασμα στην τροχιά της υλοποίησης ενός αμφιλεγόμενου ομολογουμένως μέτρου.  Η εντολή που έδειχνε να έχει δοθεί ήταν έως εχθές να μορφοποιηθούν οι ανανεωμένοι άξονες του επιχειρησιακού πλάνου. Άλλωστε για την εφαρμογή τόσο της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς όσο και των τροποποιήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε όλο το φάσμα της ψυχαγωγίας, υπάρχουν πολλαπλές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν σε νομικό επίπεδο αλλά και τη σκοπιά των logistics.

Το παρασκήνιο

Στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας, έγινε μια αναλυτική επισκόπηση των δεδομένων αλλά και των αποτελεσμάτων της προετοιμασίας. Οι διαβουλεύσεις διέλαβαν πυρετώδη χαρακτήρα, και μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, το κυβερνητικό επιτελείο συνεδρίασε εκ νέου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Την ειλημμένη απόφαση για την αναπροσαρμογή των πλάνων συνόδευε και ένα ερωτηματικό. Εάν θα γινόταν δεκτή η εισήγηση να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός για να προσδώσει στο μήνυμα τη δική του προσωπική εγγύηση και σφραγίδα για τον απαραίτητο χαρακτήρα των μέτρων, όπως και σε όλες τις κρίσιμες καμπές της υγειονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την οριστικοποίηση της κίνησης ειδικού πολιτικού βάρους, να οριστικοποιείται λίγο πριν η κυβερνητική εκπρόσωπος μπει στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών των ΜΜΕ. «Καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας», ήταν το σήμα που έστειλε η Αριστοτελία Πελώνη, προτού ανοίξει ο νέος κύκλος των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και τελικώς πραγματοποιηθεί η μαγνητοσκόπηση του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετακινήσεις και αναστολή εργασίας

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, που εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων αρχίζει να αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με την αύξηση των εισαγωγών, δεν άφησε πολλά περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και το υγειονομικό προσωπικό. Μάλιστα για τα γηροκομεία οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ όσοι αρνηθούν θα μπουν μετά τις 16 Αυγούστου σε αναστολή εργασίας. “Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν ποινές οι οποίες θα διαφέρουν και θα εξαρτώνται από την ειδικότητα του προσωπικού στο υγειονομικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας στις 12:30 το μεσημέρι θα ανακοινώσει πως όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν απαιτείται η επαφή με τους ασθενής ή με το κοινό, ενώ άλλοι θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε πως διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ένα χειρουργός ή ένας γιατρός από το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό από εκείνους που εργάζονται στην διοίκηση του νοσοκομείου ή στον τομέα της καθαριότητας.

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Η απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα και εντός στρατοπέδων δείχνει την πρόθεση που υπάρχει στην κυβέρνηση να διευρύνει τον κατάλογο των επαγγελμάτων που ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, κάτι που θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Για τις ένοπλες δυνάμεις το μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό ενώ θα υπάρξουν και κίνητρα τόσο στους μόνιμους όσο και τους στρατεύσιμους. “Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Covid free” οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι κλειστοί χώροι της εστίασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο με εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος θα εξειδικεύσει τα μέτρα για τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης τονίζοντας πως η πληρότητα θα φτάσει στο 85%.

Παράλληλα, και παρά το γεγονός πως οι κλειστοί χώροι της εστίασης θα είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι. “Στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί” τόνισε ο πρωθυπουργός.  Επίσης ο Κυριάκος Πιερακάκης θα παρουσιάσει την ειδική εφαρμογή με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο των πολιτών στους κλειστούς χώρους. Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε

Ιδιοκτήτης café για την απόφαση να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους της εστίασηςΜισή στήριξη από Τσίπρα στο κάλεσμα Μητσοτάκη

Το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αύξηση της συμμετοχής στους εμβολιασμούς ώστε να αποτραπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, δεν βρήκε ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως σπέρνει τον διχασμό. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ζήτησε να υπάρξει συσπείρωση απέναντι στην υγειονομική κρίση.

“Τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας εμμέσως την στάση του Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών, χαρακτηρίζει “μονόδρομο” το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς, αλλά διαφωνεί με την απόφαση οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους.

“Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό. Είναι νοσηρό φαινόμενο, να διχάζεις σε μια συνθήκη όπου το παν είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν για να εμβολιαστούν με επιχειρήματα “όχι με βούρδουλα και με απειλές”.

Στην ίδια γραμμή ο Πολάκης

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα όσα έλεγε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Μητσοτάκη, δεν θα περάσει ο διχασμός!!! Το ‘χεις χάσει το παιχνίδι, θα το καταλάβεις σύντομα!!! ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!” αναφέρει χαρακτηριστικά, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επιχειρημάτων των αντιεμβολιαστών.

Ωστόσο βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να αναφερθεί στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και υπενθύμιζαν την πρόσφατη δήλωση του Παύλου Πολάκης που είχε αμφισβητήσει ανοιχτά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ τονίσει πως θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Keywords
ελλαδα, κυμα, αδωνις γεωργιαδης, αλέξης τσίπρας, λύση, logistics, μμε, αμιγώς, τσιπρας, συριζα, θεσσαλονικη, facebook, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, χωρες, αδεια, γηροκομεια, μμε, πλαισιο, ωρα, αγνοια, αδεια ανευ αποδοχων, αδωνις, αυξηση, αμιγώς, αξονες, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, διγλωσσια, διοικηση, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, εγγυηση, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ενημερωση, εστιατορια, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, υγειονομικο, κυβερνηση, κυκλος, λύση, μαξιμου, μητσοτακης, νερο, νοσοκομεια, ουσιαστικα, σφραγιδα, τριτη, φυση, ωρες, εφαρμογη, χωρα, κυριακου, logistics, μπροστα, παυλος, παιχνιδι, πληροφοριες, σημα, υγειας
Τυχαία Θέματα