Υπό διάλυση το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα βήμα πριν από την οριστική διάλυση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), καθώς δεκαεπτά κορυφαία στελέχη του παραιτήθηκαν χθες προκειμένου να εξωθήσουν εκτός κόμματος τον Πέδρο Σάντσεζ.

Αιτία του διχασμού στο εσωτερικού του κόμματος είναι το δίλημμα που έχει τεθεί στα στελέχη του: πρέπει ή όχι να βοηθήσουμε τον Μαριάνο Ραχόι ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην Ισπανία;

Οι ήττες του PSOE διαδέχονται η μία την άλλη. Aπό τις τοπικές

εκλογές του 2015 έως τις διπλές βουλευτικές εκλογές στις οποίες το PSOE έκανε τις χειρότερες επιδόσεις της ιστορίας του.

Την Τετάρτη, 17 από τα 35 μέλη του κεντρικού πολιτικού οργάνου του κόμματος παραιτήθηκαν. Στόχος τους είναι να τοποθετήσουν έναν προσωρινό επικεφαλής ώσπου να διοργανωθεί έκτακτο συνέδριο και να αναζητηθεί νέος ηγέτης.

Το πρόβλημα των Ισπανών σοσιαλιστών είναι ότι αμφιβάλλουν για την στρατηγική τους: πρέπει να αφήσουν τον Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (RR, συντηρητικό), ο οποίος βγήκε πρώτος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (αλλά χωρίς την πλειοψηφία) ή να τον εμποδίσουν ώστε να μην επιτρέψουν στους Podemos να έχουν το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης;

Επιπλέον ο διχασμός στο εσωτερικό του PSOE επιταχύνεται από την πολιτική αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται η Ισπανία, χωρίς κυβέρνηση απ’ τον Δεκέμβριο του 2015. Κι αυτό γιατί η δεξιά (137 βουλευτές στους 350) δεν μπορεί να βρει τους συμμάχους για να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι 85 βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος απέχουν από την ψηφοφορία στην ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η Δεξιά μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους κεντρώους Ciudadanos.

Το άρθρο Υπό διάλυση το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα