Ξεσηκωμός στη Γαλλία ενάντια σε εργασιακό-λιτότητα (video)

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Γαλλία από άκρη σε άκρη με μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του. Επεισόδια σημειώθηκαν σε σημαντικές πόλεις όπως στη Ναντ, Λυών,Τουλούζ, Μασσαλία, Παρίσι.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες περνούν με διάταγμα και χωρίς την έγκριση της γαλλικής Βουλής.

Στους

δρόμους οι Γάλλοι

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 πορείες ενώ μόνο στη Ναντ βγήκαν στους δρόμους περίπου 170.000 εργαζόμενοι και φοιτητές. Με σύνθημα «να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef των εργοδοτών» χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ενώνουν τις φωνές τους για να διαμαρτυρηθούν.

Γέμισαν οι δρόμοι στο Παρίσι από διαδηλωτές που απαιτούν να μπει τέλος στη λιτότητα και στο πάγωμα μισθών.

Οι επίμαχες αλλαγές στα εργασιακά


• Οι 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα παραμένουν αλλά θεωρούνται ως ο μέσος όρος δουλειάς. Οι εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευθούν με τα εργατικά σωματεία λιγότερες ή περισσότερες εργάσιμες ώρες την εβδομάδα με «οροφή» τις 46 ώρες.

• Παρέχεται περισσότερη ελευθερία στις εταιρείες να μειώνουν τους μισθούς.

• Δίνεται νέο πιο «ελαστικό» πλαίσιο για τις απολύσεις, κόντρα στον γαλλικό νόμο που μέχρι σήμερα προστάτευε τους εργαζομένους.

• Οι εργοδότες έχουνπερισσότερο περιθώριο προκειμένου να «διαπραγματευθούν» τις άδειες και τις ειδικές άδειες, όπως την άδεια λοχείας και του γάμου.

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα