Ξένα funds θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια

Πυρετός στους διεθνείς κερδοσκόπους των αγορών που αναζητούν το νέο Ελντοράντο με την απόκτηση δανείων από ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εγγράψουν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους από τα χρεοκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά αναφέρει σε δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα.

Μόνο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα, ανεξάρτητα και έχοντας κλείσει ο καθένας τα δικά του ραντεβού,

στελέχη έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, τα οποία συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έχοντας έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια. Και μάλιστα οποιουδήποτε είδους: επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και ό,τι άλλο επισφαλές ή «κόκκινο δάνειο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πυροδότησε την έναρξη ενός ιδιότυπου παζαριού για την αγορά δανείων.

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με όσους δουν το δάνειό τους – κυρίως τα στεγαστικά όπου δεν προβλέπεται όρος αλλαγής κατόχου - να περνά στην κατοχή ενός ξένου fund; Το δάνειο θα εξακολουθεί να το διαχειρίζεται η εκάστοτε τράπεζα, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνει για λογαριασμό του fund και οι πιέσεις θα αυξηθούν στον μέγιστο βαθμό και η όποια κοινωνική ανοχή θα εξαφανιστεί μπροστά στη εισπρακτική λογική.

Αν, μάλιστα, το 2014 απελευθερωθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, αφού εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 150.000 κατασχέσεις. Στα δικαστήρια της Αττικής, άλλωστε, σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα, έγιναν οι πρώτες αγωγές ξένων εταιριών κατά δανειοληπτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το δάνειό τους.

Στη χώρα μας φέρονται να βρίσκονται στελέχη των Apollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management, Fairfax.

Keywords
Τυχαία Θέματα