«Ξεκλειδώνει» η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Δρομολογείται με το σημερινό Eurogroup η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο μάλιστα σκοπεύει να ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στον Guardian.

«Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές μας ανάγκες», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για τις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισ. Ευρώ, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle, στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται μια δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Οι υπ. Οικονομικών αποφασίζουν για το ελληνικό χρέος

Στις Βρυξέλλες λοιπόν θα δώσουν το «παρών» σήμερα (Δευτέρα) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λόγω του σημερινού Eurogroup, στο οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αν και αυτές δεν θα είναι τελικές.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε προ ημερών ότι αυτό που αναμένει στη σημερινή συνεδρίαση είναι να δώσουν εντολή οι υπουργοί στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι εταίροι να αποφασίσουν έμμεσο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια.

Spiegel: Η Αθήνα έκανε χρήση της «ελληνικής λογιστικής»

Το Spiegel από τη μεριά του αναφέρει ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα αριθμητικών αλχημειών, όχι τόσο από ελληνικής πλευράς όσο από πλευράς των ίδιων των δανειστών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «καθορίσθηκε εντελώς αυθαίρετα προκειμένου να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα έκανε χρήση της «ελληνικής λογιστικής», δηλαδή των στατιστικών μεθόδων, με τα οποία στο παρελθόν γινόταν παραποίηση στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα