Ξεκίνησε η πορεία για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου

Πριν από λίγη ώρα έχει κλείσει η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, προκειμένου να ξεκινήσει η καθιερωμένη τελετή με τις ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών. 
Παρά την βροχή, πολύς κόσμος είναι συγκεντρωμένος, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας καθώς χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει οι σταθμοί του Μετρό

σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι από τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Άμυνα θα παραμείνουν κλειστοί από τις 14.00 το μεσημέρι και μέχρι η αστυνομία να ανάψει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν και να δοθούν ξανά προς χρήση από το κοινό.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις στάσεις του Τραμ σε Σύνταγμα και Ζάππειο που έκλεισαν από τις 14.00 μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η ΣΤΑΣΥ, η σύνδεση μεταξύ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα γίνεται με λεωφορειακή γραμμή από τους σταθμούς Κεραμεικός (της γραμμής 3) και Σταθμός Λαρίσης (της γραμμής 2).

Νωρίτερα το πρωί στεφάνι κατέθεσε στο χώρο του Πολυτεχνείου ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.


Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα οράματά της. Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής η οποία δήλωσε :
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».

Τα μηνύματα των κομμάτων

Με ανακοίνωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι: «το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρό

Keywords
Τυχαία Θέματα