Ξεκίνησε η δίκη του Μπρέιβικ

Ξεκίνησε σήμερα στο Όσλο η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 77 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια τον περασμένο Ιούλιο.

Όταν οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα 250 του δικαστηρίου, εκείνος απηύθηνε ακροδεξιό χαιρετισμό στις οικογένειες των θυμάτων, επίζησαντες και δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ακροατήριο. Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του, ο συγκεκριμένος χαιρετισμός αποτελεί ένδειξη δύναμης, τιμής και πρόκλησης απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης.

Ο 33χρονος κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι

συγγραφέας στο δικαστήριο, διορθώνοντας μάλιστα τον δικαστή όταν είπε ότι είναι άνεργος.

"Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας», είπε ο Μπρέιβικ διευκρινίζοντας πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.

Επιπλέον ο Μπρέιβικ τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του νορβηγικού δικαστηρίου,

«Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μπρέιβικ: «Δεν παραδέχονται την ενοχή μου»

Ο 33χρονος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελίζαμπετ Αρντζεν παραδέχτηκε τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί την ενοχή του.

Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπρέιβικ θα δηλώσει «αθώος» και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» απέναντι στους «προδότες της πατρίδας του».

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης θα γίνει ανάγνωση του κατηγορητηρίου καθώς επίσης και προκαταρκτικές παρατηρήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το οποίο κατηγορεί τον Μπρέιβικ για τρομοκρατία.

Η εισαγγελέας Ινγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπρέιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο, ή στο νησί Ουτόγια.

Δάκρυσε ο Μπρέιβικ

Εν τω μεταξύ, ο Μπρέιβικ δάκρυσε παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Ο Μπρέιβικ άρχισε να κλαίει τη στιγμή που στο δικαστήριο προβλήθηκε η ταινία αυτή. Πρόκειται για ένα μοντάζ από φωτογραφίες και σχέδια που εικονίζουν κυρίως μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Νωρίτερα, είχε ακούσει με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.

Ο Χόλντεν έδωσε πληροφορίες για τη δράση του Μπρέιβικ και τη συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις από το 1995 μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας των Ναϊτών Ιπποτών, την ύπαρξη της οποίας είχαν αμφισβητήσει οι αρχές.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να παρουσιάσουν και ένα τμήμα από το μανιφέστο 1500 σελίδων του Μπράιβικ που τιτλοφορείται «Διακήρυξη Προληπτικού Πολέμου».

Σύμφωνα με τον Χόλντεν ο Μπρέιβικ είχε αγοράσει διάφορα αντικείμενα, όπως μια στολή, όπλα, πυρομαχικά και πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών. Έδειξε επί

Keywords
Τυχαία Θέματα