Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Άρχισε σήμερα ξανά στη Χάγη η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, η οποία είχε αναβληθεί στις 17 Μαΐου, μετά από αίτημα της υπεράσπισης, που σημείωσε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί και κατήγγειλε «παρατυπίες» στην κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το γραφείο του εισαγγελέα.

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα ο πρώτος από τους 400 μάρτυρες κατηγορίας, Έλβεντιν Πάσιτς, μουσουλμάνος

ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 150 ατόμων το Νοέμβριο του 1992 στο χωριό Γκραμπόβιτσα, στη βόρεια Βοσνία.

Ο 70χρονος Μλάντιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 κατά την οποία 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει γίνει στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μλάντιντς, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), ο οποίος αποτέλεσε αιτία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι να σκοτωθούν και 2,2 εκατομμύρια να εκτοπιστούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα