Βρετανία: δεκτό το αίτημα παράλυτου άντρα για ευθανασία

Αποδεκτή έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας την υπόθεση του 57χρονου Τόνι Νίκλινσον, ο οποίος όντας θύμα εγκεφαλικού το 2005, είναι παράλυτος και ζητά να του επιτραπεί να αναθέσει σε έναν γιατρό να δώσει νόμιμα τέλος στη ζωή του, όταν το θελήσει, χωρίς ο επιστήμονας αυτός να θεωρηθεί στη συνέχεια ένοχος φόνου βάσει του νόμου.

Ο 57χρονος, πάσχει από σύνδρομο εγκλεισμού και καθημερινά εξαρτάται από τους άλλους. Δεν μπορεί πλέον να μιλήσει και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω ενός ηλεκτρονικού πίνακα ή ενός υπολογιστή. και χαρακτηρίζει τη ζωή του «αφόρητη».

Ο ίδιος

χαρακτηρίζει τη ζωή του «αφόρητη» και το μόνο που ζητά είναι, όποτε το επιθυμήσει, να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει, καθώς αυτός δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση για να δώσει τέλος στη ζωή του.

Στην απόφαση του αυτή, τον στηρίζουν τόσο η σύζυγός όσο και οι δύο ενήλικες κόρες του..

Η εξέταση της εν λόγω υπόθεσης είχε ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και την απέρριψε με την αιτιολογία ότι η συζήτηση για την ευθανασία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κοινοβουλίου και κατά συνέπεια εκλήθη το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί αν είναι αποδεκτή η προσφυγή του Νίκλινσον.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, δεδομένου του μεγάλου βαθμού αναπηρίας του Τόνι Νίκλινσον, έκρινε ότι έχει το δικαιώμα να ζητήσει «να μην είναι παράνομο για έναν γιατρό να δώσει τέλος ή να βοηθήσει να δοθεί τέλος στη ζωή του βάσει της αναγκαιότητας» γι'αυτό.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε βάσιμο το επιχείρημα του Νίκλινσον, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, όπως αυτό περιγράφεται από το άρθρο 8 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα του να τερματίσει κάποιος τη ζωή του.

Η σημερινή απόφαση αφορά μόνον στο κατά πόσον είναι αποδεκτή η προσφυγή του Νίκλινσον και δεν αφορά την γενική επανεξέταση του νόμου για την ευθανασία.

Να σημειωθεί πως η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία θεωρούνται παράνομες στη Βρετανία, όμως μια επιτροπή έρευνας συνέστησε τον Ιανουάριο μια επανεξέταση του νόμου από το κοινοβούλιο, αποσκοπώντας στο να επιτραπεί στους γιατρούς να βοηθούν τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να δίνουν τέλος στη ζωή τους.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα