Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το ΠΕΔΥ

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και της μισθοδοσίας των ιατρών του, κυριαρχεί στην αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Αντιπολίτευσης, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Στην εισήγησή του ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις προηγούμενες, αποτυχημένες απόπειρες συγκρότησης πρωτοβάθμιου συστήματος

υγείας, προέβαλε τα οφέλη από τη θέσπιση του οικογενειακού ιατρού (με ελεύθερη την επιλογή του εκ μέρους των πολιτών), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων.

«Το θέμα δεν είναι το οργανωτικό μοντέλο της αλλαγής, αλλά οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιείται» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Η κίνηση αυτή, δεν έχει καμία αξιοπιστία κατά τη γνώμη μας: Δεν έχουμε ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του ΕΣΥ, αλλά μία παρέμβαση που ξεκινά με τελείως λάθος τρόπο, διακόπτοντας την παροχή στους ασφαλισμένους και βάζοντας τους 8500 ανθρώπους του ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα».

Ο ίδιος είπε ότι οι αναφορές του νομοσχεδίου σε ένα μοντέλο διάρθρωσης του ΠΕΔΥ αντίστοιχου με εκείνο των «καλλικρατικών» δήμων, προοιωνίζει μια κατάργηση τουλάχιστον 200 από τις λειτουργούσες σήμερα δομές του ΕΟΠΥΥ, με τις σχετικές αποφάσεις (που θα αφορούν και στο μέλλον του προσωπικού τους) να παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε επίσης πως παρά τους ισχυρισμούς του κου Κωνσταντόπουλου πως το ΠΕΔΥ θα αφορά όλους τους Έλληνες, από το νομοσχέδιο απουσιάζει η αναφορά στους ανασφάλιστους, όπως επίσης και η αναφορά σε «δωρεάν» παροχές.

- Αν το βάλουμε, θα το ψηφίσετε; διέκοψε ο υπουργός Υγείας χωρίς να εισπράξει θετική απάντηση.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «"πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας» και «πολιτικούς υποκριτές» και χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «ριζοσπαστισμό των κοτζαμπάσηδων» -ενώ από τις βολές του δεν ξέφυγαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Οδυσσέας Βουδούρης.

Κατά τον υπουργό Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσεται στο νομοσχέδιο, μόνο και μόνο για να εισπράξει τους ψήφους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εντάσσονται στο ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση - κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ανέκαθεν υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πριν τρεις μήνες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Το ζήτημα του μισθολογίου των γιατρών, το ανέπτυξε διεξοδικότερα ο Π.Μελάς (ΑΝΕΛ.): «Σήμερα ένας γιατρός εργάζεται στον ΕΟΠΥΥ, έχει το ιδιωτικό του ιατρείο και έτσι μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Εσείς τώρα με το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλετε να το κλείσει και να ζει με 1.200 ευρώ το μήνα περίπου -και πολύ πιθανό να τον στείλετε σε άλλη μονάδα απομακρυσμένη.»

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αιτηθούν την ένταξή τους στον ΠΕΔΥ μετά τη (μηνιαία) διαθεσιμότητα στην οποία θα υπαχθούν, να ενταχθούν μισθολογικά με το βαθμό του Επιμελητή Β'».

«Η πλήρης και αποκλειστική εργασία προϋποθέτει την ικανοποιητική αμοιβή των γιατρών» παρατήρησε και η Κ.Μάρκου (ΔΗΜΑΡ).

«Οι γιατροί από την πλευρά τους έχουν δίκιο» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Μεταρρύθμιση ωστόσο, χωρίς να ενοχληθεί κανένας, δεν υπάρχει. Θέλουμε να φτιάξουμε το νέο σύστημα με γιατρούς αφοσιωμένους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εάν είναι από τους υπάρχοντες, ακόμα καλύτερα, γιατί έχουν και τα χρόνια της εμπειρίας μαζί τους. Τους καλωσορίζουμε μέχρις ενός. (...) Εάν δεν θέλουν και προτιμούν το ιατρείο τους, το σέβομαι ιδεολογικά. Θα πάρουμε στη θέση του παλιού, έναν νέο γιατρό, που θα αποφασίσει ότι θέλει να συνδέσει τη σταδιοδρομία του με αυτό το πρωτοβάθμιο σύστημα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή.»

Η Κ.Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), σημείωσε με τη σειρά της πως «δεν νοείται μεταρρύθμιση με κλειστά τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν βλέπω κανένα μέτρο για λύση στα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' την περικοπή του οργανογράμματός του...»

- Στην αρχή προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε ένα πολύπλοκο σύστημα για να μην κλείσουν τα πολυιατρεία ούτε 24 ώρες, απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Μετά από 70 μέρες απεργίας ωστόσο, το δίλημμα έχει λήξει από την πραγματικότητα: Αντί για 70 ημέρες κλειστά, θα μείνουν 100. Οι 70 θα χρεωθούν στους απεργούς και οι 30 σε μας.»

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Δ. Κουκούτσης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε μελλοντική συνεδρίαση, αν και στην αρχή της ομιλίας του δήλωσε «αντίθετος στη φιλοσοφία του».

Το νομοσχέδιο δεν αφορά τον κύριο προσανατολισμό που θα έπρεπε να έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα: Την πρόληψη, σημείωσε από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από καλές προθέσεις, τελείως ανέξοδα. Διαβάζω ότι το ΠΕΔΥ θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση. Πολύ θετικό. Με ποια χρηματοδότηση;» παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα