Βέρνερ Φάιμαν: «Η Μέρκελ έχει μεταπειστεί κι άλλες φορές!»

Την ενόχληση στους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες έχει προκαλέσει η θέση του Αυστριακού καγκελαρίου, κου Βέρνερ Φάιμαν, ότι «ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης πρέπει να πάρει τραπεζική άδεια», απαντώντας έτσι στην επισήμανση πως το Βερολίνο είναι αντίθετο, ότι η Άνγκελα Μέρκελ «έχει αλλάξει κι άλλες φορές άποψη, πάντα για την προστασία του €».

«Η καγκελάριος έχει αρχίσει συχνά συζητήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι τέτοιο. Όμως, στο τέλος των συζητήσεων, της ήταν αρκετά σημαντικά το € και

η Ευρώπη…», τόνισε ο Φάιμαν, Σοσιαλδημοκράτης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή ‘Courier’.

«Έχει ήδη συμβεί η Γερμανίδα καγκελάριος να αλλάξει γνώμη, κατά τη διάρκεια μίας πολιτικής συζήτησης, πάντοτε για την προστασία του ευρώ…» ανέφερε επίσης.

«Ο Βέρνερ Φάιμαν πρέπει να δει ότι υπάρχει μία σειρά. Πρώτα λιτότητα & μεταρρυθμίσεις και μετά ενεργοποίηση της ΕΚΤ…» απάντησε στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κος Έλμαρ Μπροκ.

Όπως επεσήμανε ο κος Μπροκ, Αυστρία και Γερμανία «είχαν πάντοτε κοινά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και μέχρι στιγμής, ακολουθείτο πάντα ο ίδιος δρόμος. Ως εκ τούτου, δεν καταλαβαίνω τις αναφορές του καγκελαρίου…».

Ωστόσο, σκεπτικισμό -ως προς τη σκοπιμότητα μιας αντιπαράθεσης του καγκελάριου με τη Γερμανία- εξέφρασε και το υπουργείο Οικονομικών στη Βιέννη, του οποίου ηγείται η κα Μαρία Φέκτερ, του ‘Λαϊκού Κόμματος’, του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή με το Βερολίνο, ακόμη και για τον απλό λόγο, πως η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας.

Προσφάτως, η κα Μ. Φέκτερ τάχθηκε εναντίον της χορήγησης τραπεζικής άδειας στον ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα