Βέλγος πρωθυπουργός: Βρέθηκε η «χρυσή» τομή για τη CETA

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την επίτευξη συμφωνίας για το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), ανακοίνωσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο αμβλύνει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί, σχετικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και του τρόπου επίλυσης των διμερών διαφορών».

Σημειωτέον ότι το κοινοβούλιο της Βαλονίας – γαλλόφωνη περιοχή στο νότιο Βέλγιο – είχε απορρίψει τη συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει Ε.Ε. και Καναδάς.

Η κυριότερη

ένσταση είχε να κάνει με το δικαίωμα πολυεθνικών να προσφεύγουν στη διαιτησία και να διεκδικούν αποζημιώσεις όταν θεωρούν ότι πλήττονται από ένα νόμο. Επίσης στον γεωργικό τομέα, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι Καναδοί θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα διασφάλισης, σταματώντας προσωρινά τις εισαγωγές από την Ευρώπη, ωστόσο δεν ίσχυε η αμοιβαιότητα για τους Ευρωπαίους

Πάντως μετά από ένα διήμερο συνεχών διαβουλεύσεων, Βαλονία και βελγική κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα τη «διάσωση» της CETA. Στην κοινή θέση που κατέληξαν, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής τηλεόρασης (RTBF), το δικαίωμα αποχώρησης από τη συμφωνία, το αργότερο ένα χρόνο από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ, εάν κριθεί ότι οι διατάξεις δεν διασφαλίζουν το Βέλγιο.

Επιπλέον στον γεωργικό τομέα προβλέπεται η αμοιβαιότητα, δηλαδή να μπορούν και οι Βέλγοι να κλείνουν τα σύνορά τους σε προϊόντα εάν θεωρήσουν ότι διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς τους από τις εισαγωγές.

Το κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι βελγικές πλευρές, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση και από τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε., προτού υπογραφεί από τον Καναδά.

Το άρθρο Βέλγος πρωθυπουργός: Βρέθηκε η «χρυσή» τομή για τη CETA εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα