Βαθιές ανησυχίες των θεσμών για το ελληνικό χρέος – Ποια λύση προτείνουν

Σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διαπιστώνει μια νέα αξιολόγηση για το χρέος της χώρας μας, τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί άμβλυνση των μέτρων, βήματα που πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν απρόθυμες να αναλάβουν.

Το τρισέλιδο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal, προετοιμάστηκε από τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να αναφέρει

την άποψη του ΔΝΤ, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι για άλλη μία φορά υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ακόμη κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης και κατορθώσει να αντλήσει 13,9 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κρατικών assets, το χρέος της αναμένεται να παραμείνει στο 159,7% του ΑΕΠ το 2022.

Το επίπεδο του 2022 είναι σημαντικό διότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν προηγουμένως υποσχεθεί να φέρουν το χρέος της χώρας στο 110% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να παραμείνει και το ΔΝΤ εμπλεκόμενο στη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει μόνο μερικώς το πρόγραμμα, το χρέος της θα διαμορφωθεί στο 173,7% του ΑΕΠ το 2022, αναφέρει το έγγραφο. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως αν η Ελλάδα πετύχει καλύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη και έσοδα από κρατικοποιήσεις, τότε το χρέος της θα υποχωρήσει στο 148% του ΑΕΠ το 2022.

Στο έγγραφο των θεσμών δεν γίνεται αναφορά για το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος – ενδεχόμενο που αποτελούσε βασικό σενάριο στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ πριν την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, με τους θεσμούς να αναμένουν ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος, υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες” για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους , το έγγραφο προτείνει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μεταφέρουν για άλλη μια φορά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, προτείνεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων. Με βάση αυτά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφύγουν μια ονομαστική μείωση του χρέους της Ελλάδας, γνωστό ως «κούρεμα”, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι θεσμοί.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που εκπονήθηκε από τους θεσμούς, επισημαίνει πως «το υψηλό χρέος/ΑΕΠ και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης που προκύπτουν από αυτή την ανάλυση, θέτουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», προσθέτοντας ότι απαιτούνται εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

«Εν ολίγοις, ένας κατάλληλος συνδυασμός της επέκτασης της ωρίμανσης και της περιόδου χάριτος για το κύριο κεφάλαιο και τους τόκους, θα επιτρέψει ώστε το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς την ανάγκη ενός κουρέματος της ονομαστικής αξίας, όπως δηλώθηκε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προβλέπει ακόμη ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, εκτός αυτών από τις τράπεζες, θα διαμορφωθούν στα 13,9 δισ. ευρώ, μέχρι το 2022.

Οι θεσμοί αναμένουν πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 2,3% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος, προτού επιστρέψει στην ανάπτυξη (κατά 2,7%) το 2017.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το οικονομικό σχέδιο, την οποία επικαλείται το Reuters, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται συνολικά σε 91,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 85,5 δισ. είναι το πακέτο διάσωσης και τα 6,2 δισ. προέρχονται από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 23 δισ. ευρώ, θα γίνει τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα