Βαρύ το κατηγορητήριο για τη Χρυσή Αυγή

Όλο και πιο κοντά, στην απαγόρευση συμμετοχής της στις εκλογές, μοιάζει να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή μετά και το δικαστικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης και το πόρισμα των 190 σελίδων που αφορά όλους τους βουλευτές που την απαρτίζουν.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στα οποία δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες, ζητείται

άρση της ασυλίας για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αφορά τους Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Ζητούν επίσης άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον ήδη υπόδικο βουλευτή Νίκο Μιχο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και συγκεκριμένα για κατοχή 2,4 γρ. ινδικής κάνναβης. Όπως και για τον προφυλακισμένο βουλευτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παππά, για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκκλησιαστικά βιβλία που χρονολογούνται από το 1830.

Το πόρισμα είναι «δεμένο» με καταθέσεις, έγγραφα και ντοκουμέντα από βίντεο και μηνύματα κινητών τηλεφώνων. Οι δύο ανακρίτριες, στις 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματός τους, περιγράφουν όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο, ιεραρχία και «καθετοποιημένη» διαδικασία, που κατευθύνουν και καθοδηγούν βίαιες και εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

«Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των δράσεων των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια... Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται...», αναφέρεται ενδεικτικά στο πόρισμα.

Στο πρώτο μέρος του πορίσματος αναλύεται η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης και τονίζεται ότι απαιτείται να υπάρχει δόλος για την τέλεση του εγκλήματος. «Ο δόλος» αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μπορεί να είναι και επιγενόμενος και αποδεικνύεται με τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις της οργάνωσης και κυρίως με βάση τη γνώση γεγονότων που μαρτυρούν επιδίωξη χρήσης βίας και διάπραξης κακουργημάτων, την αποδοχή αυτών ως θεμιτών σκοπών, την μη αποκήρυξη της βίας και την μη αποχώρηση από την ομάδα... ».

Όπως αναφέρουν από τις 115 μαρτυρικές καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν αλλά και τα κατασχεθέντα πειστήρια προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1989 από τον Ν. Μιχαλολιάκο, ήδη κατηγορούμενο και κρατούμενο, και είχε τον χαρακτήρα ομάδας ιδεολογικής καθοδήγησης στον εθνικοσοσιαλισμό, με σαφείς αναφορές στο Τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ στα Ες Ες, στους θεωρητικούς του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού... Την ίδια χρονική περίοδο φαίνεται ότι συνετάγη και το καταστατικό στο οποίο εκτίθεται αναλυτικά η ιδεολογική κατεύθυνση. Σύμφωνα με το άρθρο 3, ο αρχηγός είναι ο Ανώτατος Άρχων της Χρυσής Αυγής... Σε σχετική ερώτηση στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη... είπαν ότι είναι ψευδεπίγραφο... Αναφέρονται και σε απόσπασμα της απολογίας Μιχαλολιάκου ότι «δεν αποδέχομαι τις προ 35ετίας αντιλήψεις.... Εντός της δεκαετίας του 1980, η Χρυσή Αυγή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικός εθνικιστικός...».

Για τον Χρήστο Παππά αναφέρουν ότι δέχθηκε ότι ήταν ο γραφικός του χαρακτήρας στο κείμενο για τον όρκο της Χρυσής Αυγής με τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά είπε ότι «δεν αποδέχεται σήμερα αυτές τις αρχές...».

Keywords
Τυχαία Θέματα