Βαρουφάκης: Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον κ. Ντράγκι

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους εταίρους για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Σύμφωνα με tanea.gr, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το πρόγραμμα πυροδοτεί την αποπληθωριστική κρίση στην Ελλάδα», ενώ παρουσίασε στον κ. Ντράγκι τις προτάσεις της ελληνικής

κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, έως ότου επέλθει συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond), με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Με αυτή την πρόταση η ελληνική πλευρά επιδιώκει την απαλλαγή της χώρας από το βάρος της αποπληρωμής των ομολόγων αυτών που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά έως το 2020.

«Συζητάμε ήδη με το ΔΝΤ για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εκτός από την αισιοδοξία του για την λύση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος, γνωστοποίησε πως «η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπήρχε θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Παράλληλα, όπως καταγράφει το skai.gr, ο κ. Βαρουφάκης διαμηνύει πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δις ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης). Σημειώνεται, πως τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατείται από τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα