Βαλερί Μπακό υπόθεση: «Συμβολική» ποινή για τη δολοφονία του βιαστή συζύγου και προαγωγού

Η 40χρονη Βαλερί Μπακό δικαζόταν στη Γαλλία για τον φόνο του 61χρονου συζύγου της, που πριν την παντρευτεί ήταν πατριός της. Το Εφετείο αποφάσισε ότι η Μπακό είναι απαραίτητη στα παιδιά της και διέταξε την αποφυλάκισή της. Η Bαλερί ήταν μόλις 12 χρόνων όταν ο Ντανιέλ Πολέτ, σύντροφος της μητέρας της, τη βίασε για πρώτη φορά. Όταν το έμαθε η μητέρα της, το μόνο που είχε να πει ήταν: «Όσο δεν την γκαστρώνει δεν με ενδιαφέρει καθόλου…»! Όταν έγινε αντιληπτός ο Πολέτ, συγγενείς επισκέφτηκαν κοινωνική λειτουργό με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί για ασέλγεια και σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη και να οδηγηθεί για δυο χρόνια στη φυλακή.

A woman in France is on trial for killing her stepfather who raped her starting when she was 12, forced her into prostitution and married her.

Valérie Bacot shot him after being raped by one of his clients, but the court ruled out self-defense. She faces life in prison. pic.twitter.com/g0dhTOSyvW

— AJ+ (@ajplus) June 21, 2021

Όταν αποφυλακίστηκε, ο Πολέτ, επέστρεψε στο σπίτι της συντρόφου του και συνέχισε να κακοποιεί την 14χρονη πια Βαλερί. «Όταν επέστρεψε, είπε ότι θα με άφηνε ήσυχη. Η μητέρα μου τον είχε συγχωρήσει. Αλλά ξεκίνησε πάλι με περισσότερο πάθος. Έπειτα από έναν βιασμό, έμεινα έγκυος», κατέθεσε η Βαλερί.  Η μητέρα που «όσο δεν γκαστρωνόταν» δεν συνέβαινε τίποτα, έδιωξε από το σπίτι την 17χρονη Βαλερί και ξοπίσω της έτρεξε ο πατριός. Την παντρεύτηκε, της απαγόρευσε να λαμβάνει μέτρα αντισύλληψης και μαζί έκαναν ακόμη τρία παιδιά!

«Με χτυπούσε με τις γροθιές του, με χαστούκιζε με πέταγε κάτω και με κλωτσούσε. Κάποιες μέρες τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα κάποιες άλλες έφτανε να με απειλεί και με πιστόλι», έγραψε η Βαλερί στο βιβλίο της «Tout le monde savait» (Όλος ο κόσμος γνώριζε), που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στη Γαλλία.

Η πορνεία

Το 2002 ο Ντανιέλ οδήγησε την Βαλερί στην πορνεία. Την εξέδιδε σε αγνώστους, ενώ την υποχρέωνε να έχει σεξουαλικές επαφές με γυναίκες τις οποίες βιντεοσκοπούσε και πουλούσε τα στιγμιότυπα σε φίλους του. Η Βαλερί έφτασε στον φόνο έπειτα από πολλούς ξυλοδαρμούς, ταπεινώσεις και εξευτελισμούς, όλα αυτά τα γράφει με λεπτομέρειες στο βιβλίο της που γρήγορα έγινε best seller. Η Μπακό περιγράφει ακριβώς πώς τον πυροβόλησε έξω από το γαλλικό χωριό La Clayette και έπειτα τον έθαψε στο κοντινό δάσος με τη βοήθεια δύο παιδιών τους. Αλλά η θύτης «φωνάζει» στο βιβλίο της ότι εκείνη ήταν το πραγματικό θύμα και ότι η δολοφονία ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών κακοποίησης στα χέρια ενός βασανιστή.

A mother of four who is accused of murdering her abusive husband collapsed in court today after the prosecutor called for her to be convicted but to be spared prison https://t.co/1GlfMSV272

— The Times (@thetimes) June 25, 2021

Ήθελα να κρατήσω το παιδί μου…

«Ήθελα να κρατήσω το παιδί μου. Δεν είχα κανέναν – είπε στο δικαστήριο – Πού θα μπορούσα να πάω; Η μητέρα μου με είχε διώξει από το σπίτι»! Η βίαιη συμπεριφορά του συζύγου  επιδεινώθηκε σύντομα. Τα χαστούκια έγιναν κλωτσιές και μετά απόπειρες πνιγμού και απόπειρες φόνου με οποιοδήποτε όπλο. Την είχε χτυπήσει με σφυρί επειδή η γιρλάντα από τα φωτάκια που εκείνη είχε αγοράσει ήταν χαλασμένη! Προσπάθησε να τη στραγγαλίσει ενώ ήταν έγκυος.

Η Μπάκο  είχε αποκτήσει ακόμα τρία παιδιά με τον Πολέτ και περιέγραψε στο δικαστήριο ότι η ζωή της ήταν «απόλυτη κόλαση». Στο βιβλίο της, καταγράφει ότι ζούσε σχεδόν φυλακισμένη στο σπίτι, ενώ της απαγορευόταν να μιλήσει με οποιονδήποτε. Όταν ο Πολέτ απολύθηκε την εταιρία όπου εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών, ανάγκασε τη μητέρα των παιδιών του να εκπορνευτεί. Μετέτρεψε το πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού Peugeot σε κρεβατοκάμαρα με στρώμα και κουρτίνες, όπου δεχόταν η Βαλερί τους φορτηγατζήδες πελάτες που της έφερνε ο Πολέτ.

Η ‘χαριστική βολή’

Όμως έφτασε κάποτε η στιγμή που ξεχείλισε το ποτήρι κι αυτή ήταν τον Μάρτιο του 2016, όταν ένας από τους πελάτες του συζύγου της την βίασε. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά η Βαλερί, άκουσε τη 14χρονη κόρη να της λέει ότι ο Πολέτ της άφησε σεξουαλικά υπονοούμενα. Με ένα πιστόλι που έκρυβε ο σύζυγός της για τις περιπτώσεις βίαιων πελατών, τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του λαιμού ενώ καθόταν στο κάθισμα του οδηγού και στη συνέχεια έκρυψε το πτώμα του με τη βοήθεια των δύο από τα παιδιά της.

Συνελήφθη το 2017, παραδέχθηκε τη δολοφονία και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Τα δύο παιδιά της, που την βοήθησαν να θάψουν τη σορό του πατέρα τους, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. Οι Βενσάν και Ρομέν Μπακό, βρέθηκαν στο δικαστήριο του Σαόν ε Λουάρ, στην κεντρική Γαλλία, όπου δικάζεται η πολύκροτη υπόθεση, και κατέθεσαν ότι, τον ένα μήνα πριν η Μπακό σκοτώσει τον πατέρα τους τον Μάρτιο του 2016, οι ίδιοι επισκέφθηκαν το αστυνομικό τμήμα δύο φορές για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που βίωναν, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι.

@EmmanuelMacron this woman has already suffered too much! Cette femme a déjà trop souffert! #ValerieBacot It’s heartbreaking. She needs to be allowed to try to rebuild her life from the horrors she has suffered. pic.twitter.com/FLonBaCjz0

— 356 Peters (@JolandaBCool356) June 22, 2021

Μια πράξη αυτοάμυνας και τρόμου

Στη δίκη, η Βαλερί ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του Πολέτ, ήταν μια απελπισμένη πράξη αυτοάμυνας, απόγνωσης, αλλά και τρόμου ότι θα άρχιζε να κακοποιεί σεξουαλικά και την κόρη τους. Η υπόθεση συγκλόνισε τη Γαλλία και οδήγησε σε εκτεταμένες εκκλήσεις για να «πέσουν» οι κατηγορίες, με περισσότερα από 700.000 άτομα να υπογράφουν ψήφισμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο.  Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υπόθεσή της Βαλερί δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με την ενδοοικογενειακή βία, στη Γαλλία, όπου τουλάχιστον 55 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από νυν ή πρώην συντρόφους τους μέχρι το 2021.

«Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το έγκλημά της ήταν προμελετημένο, αλλά η θύτης ήταν μια γυναίκα που είχε τυραννηθεί σε όλη της τη ζωή», είπε η Ζανίν Μποναγκιούντα, μια από τις δικηγόρους της Μπακό. Η Μπάκοτ, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι δικηγόροι της είχαν παρομοιάσει την υπόθεση της, με εκείνη της Ζακλίν Σοβάζ, η οποία καταδικάστηκε το 2012 για τη δολοφονία του συζύγου της, που την κακοποιούσε. Η Σοβάζ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, αλλά το 2016 ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ της είχε απονείμει χάρη.  «Αυτές οι γυναίκες που είναι θύματα βίας δεν έχουν καμία προστασία. Η δικαστική εξουσία δεν έχει γρήγορα ανακλαστικά, ενώ είναι πολλές φορές είναι επιεικής απέναντι στους δράστες, που συνεχίζουν τη βίαιη συμπεριφορά τους», δήλωσε η Μποναγκιούντα, η οποία είχε υπερασπιστεί και τη Σοβάζ.

#ValérieBacot, who killed the man who raped her for years as her stepfather before becoming her husband and pimp, goes on trial for murder https://t.co/V2yKY82GPS

— RFI English (@RFI_En) June 21, 2021

Το φινάλε

«Η Βαλερί Μπακό δεν έπρεπε να αφαιρέσει την ζωή αυτού που την τρομοκρατούσε, αλλά πρέπει να καταδικασθεί χωρίς να επιστρέψει στην φυλακή», είπε ο εισαγγελέας στην πρότασή του, τονίζοντας ότι τα τέσσερα παιδιά της την έχουν ανάγκη και πρότεινε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών, τεσσάρων με αναστολή, πράγμα που ουσιαστικά θα σηματοδοτούσε την αποφυλάκισή της, αφού έχει εκτίσει ήδη έναν χρόνο φυλάκισης. Ακούγοντας την αγόρευση του εισαγγελέα η Βαλερί Μπακό ξέσπασε σε κλάματα και λιποθύμησε.

«Το Εφετείο, είναι η επιβεβαίωση των αξιών του πολιτισμού και πρώτης από όλες της αρχής της προστασίας της ζωής. Μια κοινωνία που παίρνει την δικαιοσύνη στα χέρια της, καταλήγει σε πόλεμο των μεν εναντίον των δε, ωστόσο, νέα φυλάκιση δεν θα απέφερε στοιχείο περισσότερης προστασίας», είπε ο εισαγγελέας.

A French woman who killed her rapist husband was spared more jail time on Friday (June 25) in a case that has become a rallying cause for feminists.#France #ValerieBacot https://t.co/6Uh8DSaRBE

— The Daily Star (@dailystarnews) June 26, 2021

Ελευθερία;

Το δικαστήριο του Chalon-sur-Saone υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα καταδίκασε την Μπακό για ανθρωποκτονία μεν, αλλά της επέβαλε μικρότερη ποινή από εκείνη της εισαγγελικής πρότασης: 4 χρόνια φυλάκισης, τα τρία με αναστολή. Και επειδή η Μπακό ήδη είχε εκτίσει τον έναν χρόνο, αφέθηκε ελεύθερη! Την απόφαση του δικαστηρίου υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα οι παρόντες στην αίθουσα. Η δικαστής Celine Therme, αιτιολογώντας την απόφαση είπε ότι το δικαστήριο αναγνώρισε τον «τρόμο» που υπέστη η 40χρονη γυναίκα επί χρόνια.  «Θέλω να ευχαριστήσω το δικαστήριο», είπε η Βαλερί Μπακό καθώς αποχωρούσε ελεύθερη πιά: «Κερδήθηκε ένας αγώνας για όλες τις γυναίκες που κακοποιούνται», είπε και πρόσθεσε: «Νιώθω κενή, όχι ανακουφισμένη»…

Keywords
Τυχαία Θέματα