«Τζάμπα» παραίτηση του αντιπρόεδρου της Αιγύπτου ή κάτι τρέχει;

Εν μέσω εκλογών της δεύτερης φάσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος το οποίο έχει δημιουργήσει αναταραχές στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, ήρθε η παραίτηση που υπέβαλε ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα, ο Μέκι σημειώνει ότι εδώ και καιρό αντιλήφθηκε

ότι η φύση της πολιτικής δεν ταιριάζει με το επαγγελματικό του παρελθόν ως δικαστή αφήνοντας αιχμές για τη νομιμότητα αποφάσεων του προέδρου και δήλωσε ότι μόλις εγκριθεί το δημοψήφισμα θα αποχωρήσει από τη θέση. Βέβαια το νέο, εγκεκριμένο Σύνταγμα της χώρας καταργεί την θέση του αντιπροέδρου και είναι ένα ερωτηματικό αν υπάρχει φωτιά λόγω καπνού (παραίτηση και δηλώσεις του) ή είναι μια «ηρωική έξοδος» λόγω νέων δεδομένων…

Και αυτό γιατί το εγκεκριμένο από σώμα - όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές – Σύνταγμα προήλθε από την απόφαση των Αιγυπτίων που σήμερα προσήλθε για τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος σε 17 απ' τις 27 επαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το «ναι» επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 57% στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος το περασμένο Σάββατο, προοιωνίζοντας σε εθνικό επίπεδο έγκριση του Συντάγματος, που δεν αναμένεται πάντως να βγάλει τη χώρα απ' την πολιτική κρίση.

Οι αντίπαλοι του Μοχάμεντ Μόρσι του προσάπτουν ότι το διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου ευνοεί τους ισλαμιστές και προδίδει την επανάσταση που «έδιωξε» τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία της χώρας πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Μόρσι θεωρούν πως το διάταγμα θα διασφαλίσει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο. Το προσωπικό ασφαλείας που έχει αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ξεπερνά τα 250.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα