Τσούγκρισμα αυγών έθιμο: Πώς προέκυψε και… πώς θα είσαι ο νικητής

Το βάψιμο των κόκκινων αυγών το Πάσχα δεν είναι ελληνική ιδέα. Η η συγκεκριμένη παράδοση συναντάται ήδη από την αρχαιότητα στη Ρώμη, την Κίνα και την Αίγυπτο. Τα κόκκινα αυγά, λοιπόν, προσφέρονταν ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, καθώς τα κουνέλια θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας. Η αλήθεια είναι πως το όσον αφορά το θέμα του κόκκινου χρώματος υπάρχουν αρκετές ερμηνείες. Η επικρατέστερη είναι αυτή που υποστηρίζει πως το κόκκινο συμβολίζει

το αίμα του Χριστού και τη θυσία του για τους ανθρώπους. Ωστόσο, κάποιες άλλες ιστορίες, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν το έθιμο των κόκκινων αυγών έχουν ως αφετηρία τρεις γυναίκες: την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη γυναίκα αγνώστων στοιχείων.

Σύμφωνα με αυτή την ιστορία η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αυγά και τα προσέφερε στους φύλακες του Ιησού, παρακαλώντας τους να τού φέρονται καλά. Καθώς έκλαψε και τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Όσον αφορά την ιστορία με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, αυτή αναφέρει πως όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έλαβε τα νέα της Ανάστασης του Χριστού, είπε πως κάτι τέτοιο εξίσου απίθανο με το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα. Τότε, η Μαγδαληνή έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και του τα προσέφερε επιβεβαιώνοντας την είδηση.

Υπάρχει όμως και παραλλαγή της συγκεκριμένης ιστορίας. Ειδικότερα, η παραλλαγή της ιστορίας αναφέρει μία γυναίκα που δεν πίστευε ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε. Αυτή η γυναίκα είπε λοιπόν: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί κι ο Χριστός». Και τότε τα αυγά έγιναν κόκκινα.

Πώς προέκυψε το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών;

Όσον αφορά το -αγαπημένο- έθιμο του τσουγκρίσματος των πασχαλινών αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως ένα παιχνίδι. Όπως γίνεται και στο καθιερωμένο πλέον έθιμο δύο άτομα τσουγκρίζουν τα αυγά και ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής.

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μάλιστα, ως και σήμερα πολλοί άνθρωποι ακολουθούν πιστά αυτό το έθιμο κρατώντας στο εικονοστάσι τους το πρώτο κόκκινο αυγό όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δε χαλάει όλη τη χρονιά.

Τσούγκρισμα αυγών: Καθηγήτρια Φυσικής δίνει Tips για να κερδίσετε στο Πασχαλινό τραπέζι
Keywords
Τυχαία Θέματα