Τσίπρας: «Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης»

«Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση - έκτρωμα. Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αρνήθηκε, όπως είπε, να δει κατάματα

τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα του θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, στην περίπτωση που αναρριχηθεί στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κινδυνολογία» όσα ακούγονται ωστόσο πρόσθεσε πως δεν αποδέχεται «ηλίθιες και απάνθρωπες πολιτικές που υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης». Η δανειακή σύμβαση, τόνισε, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης αλλά το «μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.

Τέλος, έκανε λόγο για φοβερό κόστος για τη δημοκρατία, σημειώνοντας πως στο ελληνικό κοινοβούλιο, «υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».

Keywords
Τυχαία Θέματα