Τσίπρας σε Νταβούτογλου: «Έχουμε μια κοινή τετραετία και οι δύο, ας την αξιοποιήσουμε θετικά»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να μετατρέψει την ισορροπία και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο που το προσφυγικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στην θάλασσά του Αιγαίου αλλά και σε μια περίοδο που ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί απειλές και προκλήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι τουρκικό. Είπε ακόμα ότι οι λαοί μας υποδέχθηκαν

αυτούς τους ανθρώπους με φιλότιμο και γενναιοδωρία. «Πρέπει να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες των διακινητών που προκειμένου να κερδίσουν χρήματα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Και πάλι χαριτολογώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το γεγονός ότι και οι δυο κυβερνήσεις εξελέγησαν πρόσφατα τους δίνει την δυνατότητα να έχουν έναν κοινό ορίζοντα 4 ετών. «Συμφωνήσαμε ότι αφού έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας πρέπει να κάνουμε γρήγορα», είπε χαμογελώντας.

Για το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία. «Θα ενθαρρύνουμε τις δυο κοινότητες ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία. Πρέπει να ενθαρύνουμε στην εξεύρεση μιας λύσης στην βαση των αποφάσεων του ΟΗΕ που θα επιτρέπει στην Κύπρο να επανενώσει τους λαούς της. Μια λύση που για να είναι βιώσιμη να είναι λύση χωρίς τρίτους εγγυητές. Βεβαίως και συζητήσαμε και το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων του εναέριου χώρου και για την συχνή μη τήρηση κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Μόνο μέσα από τον διάλογο θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα για να βρουμε λύσεις για την συνεργασία και ασφάλεια στο Αιγαίο», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στον φιλικό αγώνα Τουρκίας – Ελλάδας είπε χαριτολογώντας: «Είδα ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αλλά δεν είχε σκορ. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το ισόπαλο σκορ ήταν ενταγμένο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ο Αχμέτ και εγώ θέλουμε αυτές οι σχέσεις να μην έχουν την ανταλλαγή πασών για να περάσει ο χρόνος αλλά να γίνουν πιο ουσιαστικά πράγματα προς όφελος των δυο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα