Τσίπρας: Εγκληματική η διάθεση των 11,5 δις ευρώ του ΤΧΣ

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε

τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Έφθασε, λοιπόν, η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας όμως ότι «αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων». «Είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση, διερωτώμενος στη συνέχεια: «Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;».

«Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον αναφορικά με τη χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ ως προληπτική πιστωτική γραμμή ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε και το εξής: «Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;».

«Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο. Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα