Τσίπρας: 30 βουλευτές μας έριξαν την κυβέρνηση-Ανοιχτός υπό όρους σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη στο κανάλι του Kontra παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου έκανε λόγο για σχέδιο «αριστερής παρένθεσης», που υπήρχε σχετικά με την πτώση της κυβέρνησής του, το οποίο εφαρμόστηκε εν τέλει από 30 βουλευτές του κόμματός του. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ,

εξαπολύοντας ωστόσο σφοδρή επίθεση σε Ανδρέα Λοβέρδο και Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι φανερό πως υπήρχε το σχέδιο ‘’Αριστερή παρένθεση’’, το οποίο περιελάμβανε να πέσει η κυβέρνηση τον Φλεβάρη, αλλά και τη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας», ανέφερε ο ίδιος. «Δεν τα κατάφεραν να μας ρίξουν ούτε όταν έκλεισαν τις κάνουλες της ρευστότητας. Ό, τι δεν κατάφεραν με όλα αυτά, επιχειρούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια των 30 βουλευτών που έριξαν την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, «αποτελούσαν μειοψηφία της τάξης του 30% όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν την έξοδο από το ευρώ», ενώ παρατήρησε ότι «και σε εσωκομματικές διαδικασίες συχνά διαφοροποιούσαν τη στάση τους». Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι «θα ρίξουν την κυβέρνηση, συγκροτώντας άλλο κόμμα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δύσκολο τον δρόμο μετά τη συμφωνία», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «υπάρχει προοπτική εξόδου». Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας», ενώ στάθηκε στο χρέος, τονίζοντας ότι «στη συμφωνία υπάρχει σαφής δέσμευση για την απομείωσή του».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φούσκα» την ανάπτυξη προηγούμενων ετών και έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με ποιοτικές καλλιέργειες, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο».

Για την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες εργάστηκε με σύνεση και σχέδιο, η Ελλάδα, παρά την ένταση της κρίσης παρέμεινε σταθερή» και άφησε αιχμές για την ενεργειακή πολιτική του κ. Λαφαζάνη σε σχέση με την Ρωσία , λέγοντας ότι «ενώ είναι σωστό το άνοιγμα προς τη Μόσχα, υπήρχαν υπερβολές και αυταπάτες», αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει «ισότιμη σχέση με τους συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «η κα Γεννηματά κουβαλάει πολλά ‘’βαρίδια’’ στις πλάτες της». Παράλληλα, χαρακτήρισε «αναντίστοιχη τη στάση της, σε σύγκριση με δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», τονίζοντας ότι «έχει πάρει πολλές φορές τη θέση της Νέας Δημοκρατίας». Άφησε πάντως ανοιχτή μία ενδεχόμενη συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας ότι «θα ήταν θετική εξέλιξη το να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια». «Ο κ. Βενιζέλος είναι κήρυκας της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής», εξήγησε. «Εάν αυτό δεν αλλάξει δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας. Εγώ θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό προϋποθέτει να απομονωθούν τα βαρίδια», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πώς να συνεργαστούμε όταν ο πυρήνας της ιδεολογίας και της πολιτικής μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος;». «Με το παλιό πολιτικό σύστημα, με το κόμμα του κ. Μεϊμαρακη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο δεν μπορώ να συνεργαστώ, εκφράζουν το χθες και είναι το πολιτικό προσωπικό που είναι ταγμένο να υπηρετεί το χθες», δήλωσε εμφατικά.

Υποστηρίζοντας την ανάγκη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, κάτι που επιτυγχάνεται, είτε με αυτοδυναμία, είτε με δυνατότητα διακυβέρνησης που να μην αμφισβητείται, δηλαδή να έχει σαφή πλειοψηφία». «Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε τελειωτικό χτύπημα στο παλιό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα ψηφοδέλτια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, αλλά θα υπάρχουν νέα πρόσωπα, που δεν θα τοποθετηθούν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα, την εντιμότητα, θα είναι πετυχημένοι και αξιόλογοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα