Τρόικα: Φάρμακα σε σούπερ μάρκετ, εν μέσω ελλείψεων

Τις δικές τους οδηγίες για τον χώρο των φαρμάκων έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας προς το υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η τρόικα ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θέτοντας ζήτημα διάθεσής τους από τα σούπερ μάρκετ, με την αιτιολογία πως το ποσοστό εκπτώσεων που θα κερδηθεί από την ευρεία διάθεση τους θα περάσει

τελικά και στους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας απέκλεισε – τουλάχιστον προς το παρόν – το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των φαρμάκων, καθώς θεωρεί πως αφενός κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, αφετέρου πως θα υπήρξε θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

ΕΟΦ: Κανένας κίνδυνος από τις ελλείψεις

Τη στιγμή που υπάρχει σοβαρή έλλειψη σκευασμάτων και πολλές εταιρείες δρομολογούν απόσυρση φαρμάκων από την Ελλάδα, προκειμένου να πουληθούν σε πιο κερδοφόρες αγορές, ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις αποσύρσεις φαρμάκων, καθώς έχει ήδη ληφθεί μέριμνα για τη συνέχιση τής διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει είναι οι εξής:

• Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, όταν αυτές γίνονται σε βάρος της εγχώριας επάρκειας (το μέτρο είναι σε ισχύ για 71 φάρμακα).

• Επιβολή κυρώσεων σε φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση προϊόντων- πρόσφατη εισήγηση του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας για επιβολή κυρώσεων σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες.

• Ελέγχους για εντοπισμό παράνομης εξαγωγικής δραστηριότητας από φαρμακεία - διερευνάται πιθανή συμμετοχή 275 φαρμακείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά, παρουσιάζεται αύξηση το 2012, (203 σκευάσματα, έναντι 99 το 2011, σε σύνολο 12.500 αδειοδοτημένων φαρμάκων), εκ των οποίων τα 25 είναι μοναδικά (κυρίως κολλύρια και αντιιικά φάρμακα) και από αυτά μόνο τα 3 είναι αναντικατάστατα (οιστρογόνο, ειδική ανοσοσφαιρίνη και ενέσιμο αντιβιοτικό).

Λυκουρέντζος: «Είμαστε στον ορθό δρόμο»

Ως θετική είδε τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας και οδηγούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, με υπευθυνότητα και πληρότητα, παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες. Είμαστε στον ορθό δρόμο και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα