«Τρελαίνει» τα γονίδια η έλλειψη ύπνου

Περίπου 700 ανθρώπινα γονίδια διαταράσσονται από τον κακό ύπνο, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ αποσυντονίζουν εκατοντάδες γονίδια που διασφαλίζουν την καλή υγεία σε έναν ανθρώπινο οργανισμό.

Τα γονίδια που αποσυντονίζονται είναι αυτά που έχουν ως αποστολή τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, του ύπνου και της αντίδρασης του οργανισμού σε αγχωτικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, η απώλεια

του ύπνου επιδρά στα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του σώματος, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης της διαταραχής του ύπνου.

Τελικά, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της συγκεκριμένης μελέτης, έστω και μία μικρή διαταραχή στον ύπνο δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους και όχι μόνο μία απλή αίσθηση κόπωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από συνομήλικους τους που κοιμούνται περισσότερες ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα