Τουρκία: Όλο και πιθανότερο το δημοψήφισμα για το πολίτευμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στο προσκήνιο επαναφέρει την συζήτηση για την αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία ο αρχηγός του ακροδεξιού κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα τους θα στηρίξει στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο για μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, δηλώνοντας: “δε θα μας ενοχλούσε να ερωτηθεί ο λαός”, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σχετικού δημοψηφίσματος.

Από

τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι στην πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το ενιαίο κράτος θα διαφυλαχθεί, μία δήλωση που πολλοί εξέλαβαν ως κλείσιμο του ματιού στο MHP, το οποίο είναι κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο ομοσπονδιακού συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ Σεμίχ Γιαλτσίν διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για εν κρυπτώ συζητήσεις με το ΑΚΡ, ενώ πρόσθεσε ότι το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα εξετάσει το σχέδιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη του ενιαίου κράτους και την αποφυγή του δικομματισμού, που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές των γκρίζων λύκων.

Μετά τις δηλώσεις Μπαχτσελί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως σύντομα θα κατατεθεί από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Βουλή η τροπολογία για το πολίτευμα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΑΚΡ η πρόταση θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2017.

Το άρθρο Τουρκία: Όλο και πιθανότερο το δημοψήφισμα για το πολίτευμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα