Τουρκία: Ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (30/5) από την έναρξη των διαδηλώσεων στην πλατεία «Ταξίμ» της Κωνσταντινούπολης για το πάρκο Γκεζί, και οι οποίες πήραν διαστάσεις εξέγερσης κατά του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ταράζοντας την πολιτική ζωή της χώρας.

Χθες παραμονή της επετείου ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους νέους να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, στις οποίες καλεί το «Κίνημα Ταξίμ». Μάλιστα έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία «Ταξίμ»,

όπου 25.000 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μιλώντας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Το «Κίνημα Ταξίμ» καλεί τους πολίτες να βγουν στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας για να διαδηλώσουν.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντιόχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα